Skip to main content
27e01697-1b2a-4d12-b8e3-1b9229e9e329.jpg

Onmisbare diensten aan Palestijnse kinderen worden belemmerd

Vrijdag 12 November 2021

Het buiten de wet stellen van zes vooraanstaande Palestijnse mensenrechtenorganisaties op de bezette Westelijke Jordaanoever zal ernstige gevolgen hebben voor kinderen en hun families die onder meer gezondheidszorg en juridische ondersteuning krijgen van deze organisaties, waarschuwt Save the Children.
 

Het besluit van de Israëlische regering om deze groepen strafbaar te stellen met een militair bevel maakt het mogelijk dat medewerkers van deze organisaties gearresteerd of deporteerd kunnen worden. Een van de organisaties is een kinderrechtenorganisatie, die ervoor zorgt dat kinderen die worden vastgehouden juridische vertegenwoordiging hebben. Ook werken van de zes organisaties enkelen aan het bevorderen van rechten van meisjes en gezondheidszorg.

Mensenrechtenorganisaties, de Palestijnse Autoriteit en VN-mensenrechtenexperts hebben Israël opgeroepen om het besluit terug te draaien. De VN Hoge Commissaris voor de Mensenrechten omschrijft het als "een ongerechtvaardigde aanval op het Palestijnse maatschappelijk middenveld", en stelt dat "er geen bewijs is gepresenteerd om deze beschuldigingen te ondersteunen ... noch is er een openbaar proces gevoerd om de beschuldigingen vast te stellen.”

Maatschappelijk middenveld 
De directeur van Save the Children in de Bezette Palestijnse Gebieden, Jason Lee was onlangs nog in Nederland. Hij zei: “We zijn er trots op dat we solidair zijn met deze organisaties die onmisbare diensten verlenen aan Palestijnen, inclusief kinderen, en die een cruciale rol spelen bij het monitoren en rapporteren van mensenrechtenschendingen. Ongefundeerde beschuldigingen delegitimeren en verstoren dit onmisbare werk. Het beperkt de rechten van Palestijnse kinderen en rechtsgang. Het maatschappelijk middenveld is een integraal onderdeel van een democratische staat en is essentieel in het naleven van kinderrechten, dat is zo in de Bezette Palestijnse Gebieden, in Israël en over de hele wereld.”

Save the Children vindt net als de VN-mensenrechtenexperts dat het criminaliseren van mensenrechtenorganisaties niet kan. Lee: “Alle mogelijke maatregelen moeten worden genomen om ongefundeerde beschuldigingen publiekelijk te veroordelen. We moeten juist publiekelijk steun en bescherming betuigen aan het maatschappelijk middenveld en degenen die met hen samenwerken.”