Skip to main content
11516cef-4d3f-48e0-983a-0ec38ab23999.png.webp

Opnieuw aardbeving in Afghanistan

Maandag 16 Oktober 2023

Zondag 15 oktober is de provincie Herat in Afghanistan opnieuw getroffen door aardbevingen. Deze aardbevingen hadden een kracht van 6,3 en 5,4 op de schaal van Richter. Dit is de derde aardbeving in een week tijd.

Gemeenschappen in de provincie Herat zijn nu aan het bijkomen van een reeks ondiepe en sterke (6m+) aardbevingen en naschokken die hetzelfde gebied hebben getroffen sinds zaterdag 7 oktober. 

De schade en het aantal slachtoffers van de aardbeving van zondag 15 oktober zijn nog niet bekend; wel zijn er meer dan 100 gewonden naar het ziekenhuis gebracht, aldus gezondheidsmedewerkers. Het is nog niet duidelijk wat de gevolgen in bredere zin zijn, maar velen sliepen in de open lucht nadat hun huizen waren verwoest.

CH1285294-Icon-Save-the-Children-brand-asset


De onmiddellijke humanitaire behoeften omvatten voedsel, drinkwater, medicijnen, kleding, tenten en tijdelijk onderdak, gezondheidszorg en bescherming. De aardbevingen hebben kwetsbare gemeenschappen getroffen die weinig veerkracht hebben om meerdere gelijktijdige naschokken op te vangen en gemeenschappen in de buurt van het epicentrum hebben al te maken met de gevolgen van tientallen jaren conflict en onderontwikkeling. Bijzonder zorgwekkend is dat het Afghaanse gezondheidszorgsysteem, dat sterk afhankelijk is van buitenlandse hulp, in de twee jaar na de machtsovername door de Taliban te maken heeft gehad met ernstige financieringsverminderingen. 
 
Ons werk in Afghanistan
Save the Children werkt al sinds 1976 in Afghanistan, maar de omvang en ernst van de huidige crisis is ongekend. We hebben programma's in negen provincies en werken samen met partners in nog eens zeven provincies, waar we gezondheidszorg, voeding, onderwijs, kinderbescherming, onderdak, water, sanitaire voorzieningen en hygiëne, en voedselzekerheid en levensonderhoud ondersteunen.
 
We werken momenteel samen met partners om noodhulp naar de zwaarst getroffen gebieden in Herat te brengen en we zijn van plan om gezinnen noodsubsidies te geven. Met deze subsidies kunnen ze levensreddende spullen kopen, zoals voedsel, schoon water en materialen om hun huizen te herbouwen en medische rekeningen te betalen. 
 
Foto: Islamic Relief, een partnerorganisatie van Save the Children, biedt hulp in Herat.