Skip to main content
9339e7be-53aa-494f-86e2-9d8fc4babff1.jpg.webp

Opnieuw grote brand in Cox’s Bazar

Dinsdag 23 Maart 2021

Save the Children maakt zich ernstig zorgen over de gevolgen van de brand in vluchtelingenkamp Cox’s Bazar. In het vluchtelingenkamp in Bangladesh verblijven meer dan 800.000 Rohingya’s.
 

De brand heeft honderden huizen verwoest. 3.500 mensen uit het kamp hebben geen dak meer boven hun hoofd. Ook zijn 150 winkels in de as gelegd. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.
 
Tayebe Begun, Save the Children-vrijwilliger, was getuige van de brand: “Het vuur verspreidde zich zo snel. Voordat we in de gaten hadden wat er aan de hand was, stond ons huis in lichterlaaie. Mensen schreeuwden en renden in de rondte. Kinderen liepen huilend rond op zoek naar hun ouders. Het is het gruwelijkste incident in het kamp dat ik tot nu toe heb gezien.”
 
Groot brandgevaar in dichtbevolkt kamp
“Dit is de tweede grote brand in Cox’s Bazar dit jaar. En de grootste tot nu toe,” aldus Onno van Manen, country director van Save the Children in Bangladesh. “De gevolgen voor de Rohingya-vluchtelingen die hier wonen zijn desastreus. Een paar dagen geleden verloren we al een van onze medische posten bij een brand, nu komt deze brand er nog overheen. Het brandgevaar in deze dichtbevolkte en van de buitenwereld afgesloten vluchtelingenkampen is enorm.”
 
Brand heeft grote impact op kinderen
“We maken ons zorgen over de impact die deze nieuwe brand heeft op kinderen. Velen zijn hun huis, schooll en hun Child Friendly Spaces door de brand kwijtgeraakt. Ook de gevolgen van de brand op de geestelijke gezondheid van kinderen zijn een punt van zorg. Save the Children is ter plaatse om vluchtelingen in nood te ondersteunen. De komende uren en dagen zullen we beoordelen welke hulp er nodig is.”
 
Tijdelijke onderkomens 
Save the Children ondersteunt in samenwerking met de regering en andere actoren de getroffen kinderen en hun families met tijdelijke veilige onderkomens. Daarnaast bieden we steun aan kinderen die gescheiden zijn van hun ouders. In Cox’s Bazar heeft Save the Children programma’s lopen op het gebied van gezondheid, voeding, kinderbescherming, geestelijke gezondheidzorg en onderwijs. We ondersteunen zowel de vluchtelingen als de gastgemeenschappen.