Skip to main content
cdfcb325-1705-49ba-8540-75b84bd0d51b.jpg.webp

Oproep: Haal Nederlandse kinderen uit IS-kampen

Woensdag 23 Juni 2021

Niet alleen de 3 kinderen hadden in het weekend van 5 juni uit het al Roj kamp moeten worden opgehaald, het kabinet had ook de 72 andere kinderen met een Nederlandse link naar Nederland moeten halen.

Save the Children doet daarom alsnog een klemmend beroep op het kabinet deze kinderen hier te beschermen en hen hier naartoe te halen. Berechting van de moeders is noodzakelijk en moet – als het om Nederlandse moeders gaat - hier plaatsvinden. “Het vertrek van de drie kinderen uit het kamp is een doorbraak. We zijn verheugd dat het kabinet nu eindelijk stappen heeft genomen, maar het is verre van genoeg. We roepen het kabinet op nu door te pakken.” 
 
De situatie in de kampen verslechtert. Als gevolg van een groot gebrek aan voedsel en water in de kampen overleden afgelopen jaar al honderden mensen. Geweld en aanslagen komen steeds vaker voor, ook onder kinderen. Zo werd in maart een tiener in het Al-Hol kamp in zijn hoofd geschoten. Teams van Save the Children laten weten dat besmettelijke ziekten nu al veel voorkomen, terwijl een bloedhete zomer in aantocht is die de verspreiding verder zal aanjagen. De situatie in de kampen is fysiek en psychologisch ongezond voor kinderen. Meer dan de helft van hen is nog maar tussen de 4 en 6 jaar oud. Hoe langer zij in deze kampen blijven, hoe groter de kans dat zij voor altijd beschadigd raken.
 
Nationaal en internationaal verplicht kinderen te beschermen
Alle kinderen, ook die gelieerd aan IS-strijders, hebben recht op bescherming. De Hoge Raad oordeelde vorig jaar dat het aan het kabinet is om verantwoordelijkheid over deze kinderen te nemen. Volgens het VN-Kinderrechtenverdrag is Nederland verplicht om kinderen, als bescherming en ouderlijk gezag ontbreken, onder haar hoede te nemen. Eerder oordeelde de Kinderombudsvrouw ook dat Nederland IS-kinderen moet halen. Niets doen is in strijd met verdragen over kinderrechten. Berechtiging van de moeders is daarbij noodzakelijk en moet in Nederland plaatsvinden omdat dit onder de verantwoordelijkheid van de landen valt waar de moeders vandaan komen. 
 
Pim Kraan, directeur Save the Children: “Het kabinet moet nu vaart maken en gehoor geven aan internationale regelgeving. Deze kinderen hadden drie jaar geleden al opgehaald moeten worden. Als ze in Syrië blijven, zullen ze nooit veilig zijn. Hoe langer het duurt om deze kinderen op te halen, hoe moeilijker het wordt ze te vinden. Deze kinderen hebben hulp en bescherming nodig, want ze zijn allereerst slachtoffer en bovenal vooral nog kind.”
 
Save the Children blijft hulp geven 
Teams van Save the Children blijven onder gevaarlijke omstandigheden doorgaan met het verlenen van noodhulp aan de ontheemde kinderen en hun families. Save the Children is de grootste hulporganisatie in kamp al Hol en kamp al Roj, waar momenteel 60.000 mensen, waaronder nu 29 Nederlandse vrouwen en hun 72 kinderen verblijven.