Skip to main content
fff6ac44-8a94-4a22-9475-9cde5ac48534.png.webp

Palestijnse kinderen krijgen stelselmatig te maken met mishandeling en moord

Donderdag 21 September 2023

Er zijn in 2023 meer dan 38 Palestijnse kinderen gedood door geweld van Israëlische troepen. Ten minste 6 Israëlische kinderen zijn dit jaar omgekomen. Wij roepen Israël en de Palestijnse autoriteiten op om dit geweld te stoppen.   

Op deze Internationale Dag van de Vrede willen wij stilstaan bij de kinderen in de bezette Palestijnse gebieden. Gaza is al 16 jaar afgesloten en dit heeft verschrikkelijke gevolgen voor de kinderen die daar wonen. Ze leven in een gevangenis en kunnen vaak zelfs niet voor medische zorg Gaza verlaten. Door de reisbeperkingen en vele checkpoints hebben kinderen slechte toegang tot kwalitatieve medische hulp en al meerdere kinderen zijn overleden aan behandelbare aandoeningen.  

Yousef 
In 2023 werd er gemiddeld één Palestijns kind per week vermoord door het Israëlische leger. Daarmee is dit het dodelijkste jaar sinds het begin van de metingen. Vijf van de Palestijnse kinderen die dit jaar zijn gedood waren jonger dan 12 jaar en drie jonger dan 8 jaar. Een van de kinderen die wij vorig jaar hebben gesproken is deze maand overleden. Zijn woorden zijn een pijnlijke herinnering aan de angsten waarmee Palestijnse kinderen regelmatig worden geconfronteerd. Yousef* zei: 

“Mijn droom is om onderweg naar school vogels en groen te zien. Ik wil de dingen zien waar ik altijd van heb gedroomd. Ik wil geen gas ruiken of overal soldaten zien. Ik wil niet bang zijn om naar buiten te gaan. Ik wil niet dat mijn moeder bang is dat ik gewond raak of dat ze door de straten zwerft op zoek naar mij, angstig dat mij iets is aangedaan door Israëlische soldaten.”  

Gevangenissen en rechtszaken 
Palestijnse kinderen worden buitenproportioneel vaak opgepakt en gevangengezet. Uit  ons onderzoek, waarbij we 228 minderjarigen uit de Westelijke Jordaanoever hebben gesproken die minstens 1 maand gevangen hebben gezeten in Israëlische detentiecentra, blijkt dat 86% van de kinderen wordt geslagen, 69% naakt is gefouilleerd en dat familie vaak geen enkele toegang heeft. 42% loopt verwondingen op tijdens de arrestatie, waaronder schotwonden en gebroken botten.    

De kinderen worden vaak opgepakt voor vergrijpen, zoals het gooien van stenen. Zij worden niet naar een civiele, maar naar een militaire rechtbank gestuurd. Het komt regelmatig voor dat een kind 20 jaar celstraf krijgt voor het gooien van stenen of dat kinderen tot wel 42 dagen in een isolatiecel moeten zitten.

Aanbevelingen 
Juliette Verhoeven is werkzaam bij Save the Children Nederland en werkte deze zomer zes weken in Palestijns gebied. Ze vertelt dat de effecten van de bezetting dagelijks aanwezig zijn. “Het geweld van de kolonisten in de Westbank is enorm toegenomen en door de vele checkpoints is het haast onmogelijk om te reizen in de Westbank. Palestijnse kinderen worden in het dagelijkse leven hierdoor enorm belemmerd. Ze hebben slechte toegang tot kwalitatieve medische hulp, eerlijke rechtsgang ontbreekt en lopen elke dag het risico om mishandeld, opgepakt of gedood te worden door het Israelische leger 

UNICEF heeft tien jaar geleden al 36 concrete aanbevelingen gepresenteerd aan de Israëlische regering met redenen waarom zij vinden dat het gevangenissysteem moet worden verbeterd. Wij willen dat nu opnieuw onder de aandacht brengen met dit rapport, want er is in die tijd niks veranderd.” 

Save the Children  
Wij roepen roepen op om het buitensporige geweld van het Israëlische leger tegen Palestijnse kinderen te stoppen.  Tegelijkertijd roepen wij op tot een onmiddellijk, onafhankelijk onderzoek naar de dood van alle kinderen. “Dat is belangrijk, zodat de daders ter verantwoording worden geroepen en berecht worden,” vertelt Juliette Verhoeven. “Het is onacceptabel dat er kinderen -zo jong als twee jaar- worden vermoord en dat daar niemand voor wordt vervolgd.”