Skip to main content
CH1769929-Toys-buried-in-the-rubble-of-destroyed-buildings-after-earthquake-in-Afrin-District-Aleppo-Governorate-Northwest-Syria.png

Race tegen de klok om kinderen levend uit de puinhoop te redden

Donderdag 9 Februari 2023

Drie dagen na de verwoestende aardbeving in Turkije en Syrië worden er nog steeds kinderen levend onder het puin vandaan gehaald. Voor deze en duizenden andere kinderen en hun families is dringend levensreddende hulp nodig.

Het aantal dodelijke slachtoffers is ondertussen al gestegen naar ruim 16.000 mensen, daarnaast zijn vele duizenden gewond. Bij een natuurramp zoals deze verwoestende aardbeving zijn de eerste 72 uur kritiek, na die tijd daalt de kans op overleven. De tijd dringt dus om overlevenden te redden, met name kinderen die het meest kwetsbaar zijn voor de vrieskou.  

23 miljoen mensen dringend hulp nodig 
Er zijn naar schatting 23 miljoen mensen, waaronder veel kinderen, geraakt door de verwoestende aardbeving en de zware naschokken. Overlevenden in Turkije en Syrië hebben dringend humanitaire hulp nodig, zoals voedsel, onderdak, dekens en schoon water. Daarnaast zijn goede sanitaire voorzieningen in het tijdelijke onderdak heel belangrijk. Zonder goede hygiënische omstandigheden, stromend water en toiletten kunnen zich snel ziektes verspreiden. Zeker voor kinderen kunnen die dodelijk zijn.  

Kans op uitbuiting 
Tijdens rampen als deze is de kans groot dat kinderen in de hectiek hun familie uit het oog verliezen. Kinderen lopen hierdoor extra risico op uitbuiting en misbruik. Daarom is het voor hun veiligheid, bescherming en welzijn cruciaal om gezinnen bij elkaar te houden te houden.  

Maaltijden uitdelen 
Save the Children deelt samen met partners ter plaatse maaltijden uit. Vandaag krijgen in het Turkse Hatay zo’n 500 mensen warme maaltijden. Zij hebben tijdelijk onderdak gevonden in sportcentra. In Noordwest-Syrië hebben we gisteren 1.500 kant-en-klare maaltijden bezorgd. in dit gebied is de hulp voor de getroffen mensen nog lang niet op peil.  

Kinderen onder het puin 
Berna Koroglu, noodhulpcoördinator voor Save the Children in Turkije, is in het getroffen Hatay: “Er zijn gelukkig al veel kinderen gered. Maar ik heb ook ouders gesproken wiens kinderen nog onder het puin liggen. Zo’n aardbeving meemaken is traumatisch.”

“De hygiënische voorzieningen zijn matig en de voedselvoorzieningen beperkt”, zegt Koroglu. “Daarnaast is het belangrijk dat er snel psychologische hulp komt voor kinderen, je huis en school zien instorten is heel traumatisch. Hulp is hard nodig, daarom moet de internationale gemeenschap alles in het werk stellen om de lokale humanitaire hulpverleners te ondersteunen.”  

Noordwest-Syrië 
De situatie in Noordwest-Syrië is ongelooflijk somber. In het land woedt al bijna twaalf jaar een burgeroorlog waarvan kinderen het grootste slachtoffer zijn. In het door de aardbeving getroffen gebied leven veel gezinnen in kampen, Kathryn Achilles van Save the Children in Syrië: “Al voor de aardbeving was het leven in de kampen moeilijk en waren de mensen afhankelijk van humanitaire hulp.”