Skip to main content
af8e44be-8962-4e4e-a65e-8e54682198de.jpg.webp

Rapport: Vier jaar na de strijd om Raqqa leven kinderen nog altijd tussen de ruïnes

Woensdag 28 Juli 2021

Veel kinderen en gezinnen in het Syrische Raqqa leven vier jaar na de hevige strijd om de stad nog altijd in beschadigde huizen, blijkt uit onderzoek van Save the Children. 

Driekwart van de bevolking is afhankelijk van hulp voor voedsel en andere basisgoederen en diensten. "De schade is grotendeels veroorzaakt door de coalitie om IS te verslaan. We roepen hen daarom dringend op meer hulp te geven zodat kinderen en hun gezinnen in Raqqa voldoende voedsel, water en een veilig dak boven hun hoofd hebben." 

Grote delen van Raqqa werden tijdens de strijd tegen IS platgebombardeerd. Op het hoogtepunt van de strijd waren in de stad zo’n 150 luchtaanvallen per dag. Duizenden mensen keerden naar Raqqa terug toen de gevechten in 2017 eindigden. Volgens schattingen van Save the Children wonen er nu tussen 270.000 en 330.000 mensen. Maar de stad ligt, nu vier jaar later, nog steeds voor een groot deel in puin. 

Groot deel scholen verwoest 

Zo’n tachtig procent van de scholen is nog altijd verwoest, terwijl nog maar een kwart van de gebouwen is gerenoveerd. Tijdens de gevechten sloeg bovendien een groot deel van de bevolking op de vlucht, waaronder leraren. Nu vier jaar later is het voor scholen moeilijk om gekwalificeerd personeel te vinden.  

Het noordoosten van Syrië wordt ook nog eens getroffen door de ergste droogte in negen jaar. Veel gezinnen hebben hierdoor weinig schoon en stromend water. Het aantal ziekten dat door water wordt overgedragen neemt daardoor toe. Om genoeg eten en drinken te krijgen, kopen veel gezinnen voedsel op krediet. Ook worden veel kinderen van school gehaald zodat ze mee kunnen helpen een inkomen te verdienen.   

Oproep Nederland: doe meer

Sonia Khush, directeur van het Syrie programma bij Save the Children: “Tien jaar oorlog hebben voor veel psychische problemen voor kinderen en hun families gezorgd. Maar in Raqqa is het zelfs voor kinderen fysiek niet veilig om te spelen en te leven. Een veilige omgeving is essentieel om te vergeten wat ze hebben meegemaakt, plezier in het leven te hebben en om zich op de toekomst voor te bereiden.”

De internationale coalitie tegen IS geeft al humanitaire hulp aan Syrië. Maar het is niet genoeg. Kinderen en hun families leven elke dag nog tussen de puinhopen en lopen allerlei risico's. Dit is grotendeels veroorzaakt door de luchtaanvallen van de coalitie om IS te verslaan. Deze coalitie draagt de verantwoordelijkheid om de gevolgen van het militaire optreden aan te pakken. Meer hulp om te voorzien in basisbehoeften is hard nodig, zodat kinderen een kans op een betere toekomst krijgen na wat ze hebben moeten doorstaan als gevolg van het conflict in hun land.

Nieuw rapportMust Live Amidst the Rubble. Inclusive Recovery in Al Raqqa.

3b432694-d87f-4245-91b6-0bbf65695863.jpg.webp

Nieuw rapport

Must Live Amidst the Rubble. Inclusive Recovery in Al Raqqa.

LEES HET HIER