Skip to main content
511ea85c-2df6-4cb1-86a6-6da29f71ba88.jpg.webp

Reactie Save the Children op repatriëring elf kinderen uit Syrisch kamp

Donderdag 3 Februari 2022

‘Blij dat elf kinderen uit kampen terugkomen, maar bezorgd dat anderen nog steeds vastzitten’
 

Met de repatriëring van elf kinderen en hun moeders naar Nederland vanuit Roj-kamp vandaag, roept Save the Children op om alle overgebleven Nederlandse kinderen door de Nederlandse regering op te laten halen.

Pim Kraan, directeur van Save the Children: “Deze kinderen hebben de kans om een ​​nieuwe start te maken en hun leven in Nederland weer op te bouwen. Ik maak me zorgen over hun mentale gezondheid. Ik maak me echter ook nog steeds grote zorgen over andere kinderen die banden hebben met Nederland die in het kamp blijven. Ook degenen die geen familieleden hebben om juridische stappen te ondernemen en de overheid te dwingen de verantwoordelijkheid voor hun kinderen op zich te nemen, hebben recht op bescherming. Geen enkel kind mag door haar regering in de steek worden gelaten.”

De elf kinderen die vandaag door de Nederlandse regering met hun moeders zijn gerepatrieerd, komen hier vanwege een rechterlijke uitspraak waarin stond dat de strafzaken tegen de vrouwen zouden worden geannuleerd als ze niet in Nederland aanwezig zouden zijn. Vorig jaar documenteerde Save the Children de omstandigheden in de kampen en de belemmeringen voor de repatriëring van kinderen in haar rapport "Wanneer ga ik beginnen met leven?: De dringende noodzaak om buitenlandse kinderen die vastzitten in de kampen Al Hol en Roj te repatriëren.