Skip to main content
CH1704450-Community-Volunteer-Marceline-43-gives-a-cooking-demonstration-in-East-Kasai-DRC.JPG

Rupsenpap voedt hongerige kinderen in de DRC

Vrijdag 12 Augustus 2022

Het is een ongebruikelijk recept voor pap: een combinatie van olie, maïsmeel, avocadopuree en rupsenpoeder, maar het blijkt heel goed te helpen tegen honger in de Democratische Republiek Congo (DRC)

De pap heet ‘Masabu’, het wordt gemaakt van gemalen Massamba- en Binkubala-rupsen. Nadat de rupsen zijn geoogst, worden ze op grootte en kwaliteit gesorteerd, daarna worden ze vijf tot tien minuten gegrild en vervolgens gemalen met een vijzel. Dat resulteert in een eiwit- en energierijk meel, dat wordt gezeefd om een fijn rupspoeder te creëren. 
 
Nu de honger en de voedselprijzen stijgen, leren gezinnen deze pap te maken. Het recept zit boordevol voedingsstoffen en vitamines en geeft kinderen onder de vijf jaar de vetten en eiwitten die ze nodig hebben om ondervoeding te overwinnen.

DRC-ruspenpap

Save the Children in de DRC
Marceline, 43, is een gemeenschapsvrijwilliger die werkt in de stad Tshilengue in Oost-Kasaï. Met de steun van Save the Children geeft Marceline kookdemonstraties in dorpen om moeders en grootmoeders te laten zien hoe ze ingrediënten kunnen kopen en vervolgens zelf Musabu voor hun kinderen kunnen maken. Marceline zegt:
 
"Het recept is met ons gedeeld en op onze beurt helpen wij de moeders en verzorgers in de families om het recept te reproduceren. Alle producten die we gebruiken zijn beschikbaar in de natuur, in onze velden, dus ze zijn gemakkelijk toegankelijk. De kinderen zijn er dol op. Sommige komen altijd terug om meer te vragen, dus daar zijn we blij mee.”
 
De moeders slagen erin om het recept thuis te maken, soms komen ze bij Marcelle terug om aangepaste versies van het recept te delen, maar altijd met lokale ingrediënten en rijk aan voedingsstoffen voor de kinderen. “We merken dat het goed gaat met de kinderen, ze zijn steeds minder vermagerd."
 
Save the Children organiseert kookdemonstraties en een reeks activiteiten in de DRC om de toenemende ondervoeding bij kinderen te bestrijden. Deze omvatten het uitvoeren van voedingsonderzoeken, zodat ondervoede kinderen vroegtijdig kunnen worden doorverwezen naar gezondheidscentra voor een snelle en passende behandeling. Save the Children heeft ook programma's in het hele land om borstvoeding en goede voedingspraktijken te promoten, en om moeders en kinderen te ondersteunen bij het verkrijgen van medische noodhulp wanneer dat nodig is.