Skip to main content
DSC-0787-bijgesneden-70.jpg

Russische vrouw uit Odessa op de vlucht voor de ‘bescherming’ van Poetin

Maandag 9 Mei 2022

In het weekend voor 9 mei vluchten nog veel mensen de grens over, omdat ze bang zijn dat het geweld nóg verder zal escaleren. Zo ook een Russische verpleegster die haar kleinkind en haar schoondochter naar Roemenië in veiligheid brengt.

Ze is opgegroeid in Rusland en woonde lange tijd in Luhansk, in het oosten van Oekraïne. Tot daar de bommen vielen en ze naar Odessa moest vluchten.

Dat president Poetin haar zou beschermen vindt ze klinkklare onzin. Ze is in tranen, want nu ze voor de tweede keer in haar leven moet vluchten, weet ze echt niet meer waarheen. In Oekraïne heeft ze geen familie. Naar Rusland vluchten is geen optie, ook al heeft ze daar familie, want haar familieleden geloven alles wat de staatstelevisie zegt. Een gesprek met hen is niet meer mogelijk. De afgelopen jaren leidt dat steevast tot ruzie. 

Ze besluit om dan in ieder geval haar nageslacht in veiligheid te brengen. Zo komt ze met een paar tassen met kleding aan in Isaccea, de grenspost aan de Donau, waar zes keer per dag een veerboot mensen overzet. Ze draagt haar kleinkind, een baby van elf maanden, in haar armen. Haar schoondochter is in verwachting van een tweede kind en is nu zeven maanden zwanger. Als die twee maar in veiligheid zijn heeft ze gedacht, want zodra Save the Children haar helpt aan huisvesting en ze zeker weet dat haar schoondochter veilig kan bevallen, zal ze zelf opnieuw de Donau oversteken. Weer met de veerpont terug naar Oekraïne. Tenslotte is haar zoon in Odessa achtergebleven. Ze is bereid naar het front te gaan om te helpen waar ze kan.