Skip to main content
cc033f0c-0ae2-400f-ba5d-10ec879017e3.JPG.webp

Samir vlogt over zijn leven in een vluchtelingenkamp

Donderdag 15 December 2022

In zijn vlog laat Samir zien hoe zijn school eruitziet, wat voor spelletjes hij speelt en vertelt hij waar hij verdrietig van wordt. Voor hem is het vloggen een uitlaatklep. 

Hij is dertien jaar en geboren op het platteland in de buurt van de stad Hama. Samir moest samen met zijn gezin vluchten voor het geweld in zijn geboorteplaats. Ondertussen woont hij in een vluchtelingenkamp in Idlib. 
 
Het leven in het kamp
Samen met zijn beste vriend Ahmed, maakt hij veel mee in het kamp. Hij verzint veel spelletjes met spullen die hij op straat vindt. Zo maakt hij bijvoorbeeld een slee van houten planken, waarmee ze van een heuvel kunnen glijden. 
 
Hij gaat ook naar school. De scholen in het kamp worden ondersteund door Hurras, de partner van Save the Children. In de scholen kunnen kinderen die een tijd niet op school zijn geweest, hun leerachterstand inhalen. Daarnaast faciliteert Hurras Chield Friendly Spaces. Kinderen kunnen daar spelen en krijgen toegang tot mentale zorg.
 
Als hij niet naar school hoeft, filmt Samir zijn leven in het kamp. Behalve dat het leuk is om te doen, is het voor hem ook een uitlaatklep. 

Save the Survivors
Dit verhaal is deel van onze campagne ‘Save the Survivors’. 1 op de 5 vluchtelingen wonen in een vluchtelingenkamp, net zoals Samir. Een vluchtelingenkamp zou een tussenstop moeten zijn, maar heel veel mensen wonen er jaren, soms zelfs decennia. 

Save the Children biedt zowel noodhulp, als mentale zorg aan kinderen in vluchtelingenkampen.