Skip to main content
57962545-872c-43ff-8083-937f42ef1a1a.jpg.webp

Save the Children: “Geef kinderen aan grens Wit-Rusland toegang tot EU-grondgebied”

Vrijdag 19 November 2021

Save the Children roept de EU en Polen dringend op deze situatie te beëindigen: “Laat kinderen op EU-grondgebied toe en geef humanitaire organisaties toegang om hen te steunen met voedsel, onderdak en bescherming.”

Tot nu toe is er binnen de EU weinig discussie geweest over hoe de humanitaire situatie aan de grens tussen Wit-Rusland en Polen moet worden opgelost. Naar verluidt stierven al 11 mensen. De focus van Polen ligt op het afweren van mensen.

In de afgelopen weken is de situatie alsmaar verslechterd. Naar verluidt zouden ten minste 11 mensen aan beide kanten van de grens sinds het begin van de crisis zijn gestorven, waaronder twee kinderen. Het gebruik van waterkanonnen, verdovingsgranaten en traangas door Poolse grenswachten om migranten uiteen te drijven, zijn de laatsten in een reeks van meedogenloze gebeurtenissen aan de grens, waar sinds augustus duizenden kinderen en gezinnen vastzitten. Poolse veiligheidstroepen voorkomen dat mensen de grens oversteken en asielaanvragen, een fundamenteel recht van de Europese Unie. Nu de winter nadert, zal de vrieskou tot meer ziektes en dodelijke slachtoffers leiden. 
  
Oplossing humanitaire crisis ontbreekt 
Tot nu toe is er binnen de EU weinig tot geen discussie geweest over hoe de humanitaire situatie moet worden aangepakt of hoe mensen de EU kunnen binnenkomen, zegt Save the Children. In plaats daarvan is Polen begonnen met de bouw van een permanente betonnen muur om illegale oversteek vanuit Wit-Rusland te voorkomen. De EU is bereid om deze mee te financieren. 
 
Pim Kraan, CEO van Save the Children Nederland: “De EU en Polen hebben de mogelijkheid om de levens te redden van mensen die aan de grenzen van Europa zijn gestrand. Het is beschamend dat er hierover zelfs gediscussieerd moet worden. De focus ligt op het bouwen van muren en de inzet van waterkanonnen. De uitbuiting en mishandeling van migranten en asielzoekers in Wit-Rusland is verachtelijk. Daarom moeten Polen en de EU mensen aan de grens binnenlaten en toestaan dat humanitaire organisaties deze mensen helpen.” 
 
Oproep Polen: geef kinderen en hun gezinnen toegang  
Om de hongerige, koude en wanhopige kinderen die aan de EU-grens vastzitten te helpen, moeten kinderen eerst toegang krijgen tot Europees grondgebied. Save the Children doet daarnaast een dringend beroep op Polen om humanitaire organisaties ongehinderde toegang te geven om kinderen en gezinnen van voedsel, onderdak en bescherming te voorzien.