Skip to main content
weapon-of-war.jpg

“Seksueel geweld tegen kinderen steeds vaker gebruikt als oorlogswapen”

Woensdag 24 Februari 2021

Volgens een nieuw rapport van Save the Children lopen 72 miljoen kinderen in conflictgebieden het risico om slachtoffer te worden van seksueel geweld door gewapende groepen. Dit is bijna 10 keer meer dan in 1990 (8,5 miljoen).

Seksueel geweld wordt in conflictgebieden op steeds grotere schaal ingezet om de lokale bevolking te intimideren, te onderdrukken en te vernederen. De landen waar kinderen het grootste risico lopen zijn Colombia, Irak, Somalië, Zuid- Soedan, Syrië en Jemen. Het gaat dan vooral over verkrachting, gedwongen prostitutie, gedwongen zwangerschap, seksuele verminking en marteling door gewapende groepen, het leger en politie. Overlevenden kampen met uiteenlopende problemen waaronder het gebrek aan mogelijkheden om aangifte te doen, stigma, de angst voor wraak en gebrek aan hulp en ondersteuning.

“De officiële cijfers van de Verenigde Naties over dit onderwerp laten slechts het topje van de ijsberg zien”, zegt Inger Ashing, CEO van Save the Children International. “Volgens die cijfers waren er in 2019 dagelijks twee gevallen van seksueel geweld, maar we weten nu door dit rapport dat deze getallen véél en véél hoger zijn. Schaamte, onmacht en sociale druk zorgen ervoor dat veel kinderen niet durven te vertellen wat hen is overkomen.”

Dokter Denis Mukwege,

dat mijn patiënten vooral seksueel misbruikte kinderen en baby’s waren. De jongste overlevende die ik heb behandeld was 6 maanden oud toen ze werd verkracht. Dat tientallen miljoenen kinderen het risico lopen op ditzelfde lot, is simpelweg onacceptabel.”

Slachtoffers dragen de gruwelijke daden de rest van hun leven met zich mee. Niet alleen zijn de psychische en lichamelijke gevolgen desastreus, ook de maatschappelijke en economische impact is enorm. Slachtoffers worden vaak niet geaccepteerd in de samenleving en krijgen niet dezelfde kansen als het gaat om scholing en carrièrekansen, met alle gevolgen van dien.

Save the Children roept wereldwijd politieke leiders en veiligheidsexperts op om deze afschuwelijke misdaden tegen kinderen meteen te stoppen. Om seksueel geweld tegen kinderen in conflictgebieden aan te pakken is extra financiering nodig. Daarbij vindt Save the Children het belangrijk dat kinderen en jongeren betrokken worden bij de strategie omdat zij het beste weten wat er nodig is. Tenslotte moet er een einde komen aan de straffeloosheid van seksueel geweld en moeten daders worden gestraft.

Save the Children wordt gesteund in haar oproep door Angelina Jolie, speciaal gezant voor de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties. In een ingezonden brief in Time Magazine beschrijft Jolie haar gesprekken met slachtoffers van seksueel geweld, en roept ze op om de rechten van kinderen zoals vastgelegd in het kinderrechtenverdrag te beschermen: “Al decennialang zijn we op de hoogte van deze misdaden. Toch gaan ze door, en in veel gevallen worden ze zelfs erger, door het gebrek aan preventieve maatregelen en het berechten van de daders. De investering in een stabiele en veilige wereld begint bij de bescherming van kinderen.”

Download het volledige rapport “Weapon of War: sexual violence against children in conflict”