Skip to main content
CH1498032.jpg

Save the Children bevestigt dood van drie kinderen in Oekraïne

Vrijdag 25 Februari 2022

Save  the Children bevestigt de dood van drie kinderen en twee leraren. Allen kwamen op verschillende plekken om. Het is zeer waarschijnlijk dat het aantal dodelijke slachtoffers onder kinderen verder op zal lopen.
 

Save the Children bevestigt dat een kind werd gedood bij een aanval op het dorp Semikhatky in de zuidelijke regio van Cherson. Een ander kind werd gedood bij beschietingen in Chuhuiv, regio Charkov, en een in Mariupol, regio Donetsk. De twee leraren kwamen om het leven toen een raket een school in Gorlovka trof. 

Volgens diverse berichten in de media zijn er minstens 120 mensen gedood. De VN bevestigt 25 burgerdoden en minstens honderd gewonden in de afgelopen 24 uur.
Pim Kraan van Save the Children Nederland: “Wat mij echt heel erg raakt is dat hoog explosieve wapens toch weer worden gebruikt in dichtbevolkte gebiedenwaardoor het risico op burgerdoden enorm toeneemt. Dat is een grove schending van het internationaal humanitair recht.

Alle 7,5 miljoen kinderen lopen gevaar
Kraan: “Er is geen veilige plek in Oekraïne en de situatie verandert met het uur. Alle 7,5 miljoen kinderen in Oekraïne lopen ernstig gevaar plotseling dakloos te worden of te worden verwond of gedood. Sowieso ervaren kinderen nu veel angst en stress en dat kan leiden tot ernstige mentale problemen.”
Save the Children roept op tot een onmiddellijke opschorting van de vijandelijkheden en voor respect voor het internationaal humanitair recht dat ondermeer stelt dat burgers, hulpverleners, scholen en ziekenhuizen van het geweld gevrijwaard moeten blijven en dat hulpverleners ongehinderd hun werk moeten kunnen doen.

Het gebruik van explosieve wapens in bevolkte gebieden brengt ernstige schade toe aan burgers, met unieke risico's voor kinderen, en moet worden vermeden. Eerder bracht de organisatie het rapport Blast Injuries uit.