Skip to main content
6bfbd7a2-27fd-4eed-acdc-0922e2433b94.jpg.webp

Save the Children geschokt: meisjes niet langer welkom op middelbare scholen in Afghanistan

Maandag 20 September 2021

Eind vorige week is aangekondigd dat de middelbare scholen in Afghanistan heropenen, maar dat alleen jongens welkom zijn.

Save the Children benadrukt dat het van groot belang is dat alle kinderen in Afghanistan toegang hebben tot onderwijs.

“Als meisjes niet terug naar de schoolbanken mogen, dan is dat een ernstige schending van hun rechten. Alle kinderen ter wereld hebben recht op onderwijs, ongeacht hun geslacht, afkomst, religie of economische achtergrond”, zegt Pim Kraan, directeur van Save the Children Nederland.
 
“De decennialange oorlog in het land heeft het onderwijs van miljoenen kinderen al verstoord. Afghaanse kinderen zijn opgegroeid met oorlog om hen heen en velen zijn getraumatiseerd geraakt. Onderwijs gaat niet alleen maar over groei en ontwikkeling, het is een ‘reddingslijn’, vooral voor meisjes. Als die ‘reddingslijn’ nu wordt weggenomen dan is dat verwoestend voor de levens van vele meisjes en hun families.”
 
“Save the Children zet zich in om alle kinderen toegang te geven tot goed onderwijs en we zullen dit duidelijk blijven maken aan alle relevante partijen in Afghanistan.”
 
Save the Children werkt al sinds 1976 in Afghanistan. De hulporganisatie zorgt voor toegang tot onderwijs en technische ondersteuning voor scholen door het hele land. Ondanks sluitingen vanwege de pandemie in 2020 is de organisatie er in dat jaar alsnog in geslaagd om 300.000 kinderen deel te laten nemen aan haar onderwijsprogramma’s. De helft van de leerlingen waren meisjes.