Skip to main content
2368abdb-e351-4368-bf41-0c7b7b3708b5.jpg.webp

Save the Children roept op burgers te beschermen in conflict Oekraïne

Maandag 7 Maart 2022

Save the Children is woedend over de dood van 8 mensen, waaronder een vrouw en haar 2 kinderen, die zondag bij een mortiergranaat omkwamen toen ze de stad Irpin probeerden te ontvluchten.

De kinderen, een tienerjongen en een meisje in de basisschoolleeftijd, stonden samen met hun moeder en andere burgers bij een brug en werden daar door de mortiergranaten geraakt.
 
Irina Saghoyan, directeur van Save the Children in Oost-Europa: “Save the Children is diepbedroefd door de aanval van zondag waarbij twee kinderen, hun moeder en vijf andere burgers om het leven kwamen. Het zijn de meest onschuldigen die de hoogste prijs betalen. In dit conflict kwamen al tientallen kinderen om. Anderen hebben ouders en dierbaren verloren.”
 
Save the Children maakt zich grote zorgen om de kinderen in Oekraïne: hun rechten worden geschonden, ze lopen het risico om tussen gevechten in te komen, ze zijn gescheiden van hun families en worden blootgesteld aan trauma, geweld, misbruik en uitbuiting.  Save the Children roept op om burgers en kinderen tegen aanvallen te beschermen. De internationale humanitaire en mensenrechtenwetten moeten in dit conflict worden gerespecteerd. Er moet alles aan worden gedaan om de schade aan burgers tot een minimum te beperken. Daders van misdrijven tegen kinderen moeten ter verantwoording worden geroepen en voor de rechter worden gebracht. De kinderrechtenorganisatie accepteert geen straffeloosheid voor schendingen van kinderrechten.
 
Ernstig gevaar
Alle kinderen in Oekraïne, minstens 7,5 miljoen onder de 18 jaar, lopen door het conflict een ernstig gevaar op lichamelijk letsel, ernstige emotionele problemen en ontheemding. Explosies en straatgevechten nemen in steden in het hele land toe, waaronder de hoofdstad Kyiv. Kinderen en hun gezinnen worden gedwongen te schuilen in ijskoude kelders en schuilkelders. Sommige hebben geen stroom of verwarming.
 
Save the Children werkt sinds 2014 in de Oekraïne 
Save the Children is sinds 2014 actief in Oekraïne. De kinderrechtenorganisatie levert essentiële humanitaire hulp aan kinderen en hun families, afstandsonderwijs, het verstrekken van psychosociale ondersteuning, het uitdelen van winterpakketten en hygiënepakketten en het verstrekken van cash geld aan gezinnen zodat ze kunnen voldoen aan basisbehoeften zoals voedsel, huur en medicijnen.