Skip to main content
CH1888741-AGENCY-PHOTO-SEE-RESTRICTION-Aerial-view-of-destruction-in-Gaza-City.png

Save the Children roept op tot een staakt-het-vuren in Gaza

Dinsdag 17 Oktober 2023

Wij staan met noodhulppakketten aan de grens van Gaza en roepen de Israëlische overheid op om het geweld te stoppen en hulporganisaties toe te laten. Er zijn naar verluidt meer dan 1.000 kinderen gedood: één kind elke 15 minuten. 

Kinderen zijn een derde van alle dodelijke slachtoffers in Gaza. Er zijn minstens 1.300 mensen gedood in Israël, waar meldingen van kinderdoden niet zijn bevestigd door officiële bronnen. Maar kinderen zijn ernstig getroffen. 
 
De toch al erbarmelijke humanitaire situatie in Gaza verergert en de nood neemt nog verder toe, schoon water raakt op.
 
Mensen - vooral jonge kinderen – zullen binnenkort omkomen door ernstige uitdroging.  
 
Hoewel berichten suggereren dat de Israëlische regering de watertoevoer naar het zuiden van Gaza op 15 oktober heeft hervat, werken de van stroom afhankelijke waterpompen niet na vier dagen zonder elektriciteit in de Gazastrook.
 
Vanochtend waarschuwde de VN dat alle ziekenhuizen in Gaza vermoedelijk nog maar 48 uur brandstof hebben voor reservegeneratoren, waardoor duizenden patiënten, waaronder kinderen, direct gevaar lopen. 

Jason-Lee

Save the Children biedt al sinds 1953 essentiële diensten en ondersteuning aan Palestijnse kinderen die getroffen worden door het voortdurende conflict. Het team van Save the Children in de bezette Palestijnse gebieden werkt de klok rond, legt voorraden aan om mensen in nood te ondersteunen en zoekt naar manieren om hulp Gaza binnen te krijgen.  
 
In Egypte werkt Save the Children samen met de Egyptische Rode Halve Maan om voorraden naar de Gazastrook te sturen zodra er een veilige doorgang voor hulp over de grens is.