Skip to main content
b1428d2a-2818-4a52-91e0-ad36d6cc7bce.jpg.webp

Save the Children stelt direct 770000 euro beschikbaar voor Oekraïne

Vrijdag 25 Februari 2022

Elke oorlog is een oorlog waarbij kinderen de dupe worden van het geweld dat volwassenen beginnen. Save the Children werkt al sinds 2014 in Oost-Oekraïne. De organisatie hield de situatie nauwlettend in de gaten en trof sinds november vorig jaar voorbereidingen voor meer noodhulp, zoals voedsel, drinkwater en zeep.

Save the Children is actief met hulpverlening in de gebieden waar gevochten wordt. Pim Kraan, directeur van Save the Children: “Zelfs onder deze moeilijke omstandigheden kunnen onze medewerkers onmiddellijk hulp verstrekken.

Iedere nieuwe verplaatsing van vluchtelingen brengt kinderen in groot gevaar. Ze kunnen op landmijnen of andere niet-geëxplodeerde objecten stappen. Oost-Oekraïne is namelijk een van gebieden waar heel veel mijnen liggen. Daarnaast zijn ontberingen zoals honger, kou en ziekte voor kinderen veel zwaarder dan voor volwassenen. Zij zijn immers veel kwetsbaarder.

Elk gezin dat gedwongen wordt zijn huis te verlaten, heeft hulp nodig met onderdak, voedsel en schoon water, dat is de absolute basis. De 770.000 euro die de organisatie per direct beschikbaar maakt uit eigen middelen zullen niet genoeg zijn. De noden zijn hoog, want veel mensen zijn op de vlucht. Er waren naar schatting al 854.000 mensen ontheemd sinds het conflict in 2014 begon.

Kraan: “Kinderen hebben al acht jaar oorlog meegemaakt en hebben te maken gehad met geweld. Sommigen zijn al eerder uit hun huizen verdreven. Genoeg is genoeg. Elke oorlog is een oorlog tegen kinderen. Alles moet in het werk worden gesteld om dringend een diplomatieke oplossing te vinden en kinderen te beschermen tegen de korte en lange termijn gevolgen.