Skip to main content
27e01697-1b2a-4d12-b8e3-1b9229e9e329.jpg.webp

Save the Children veroordeelt met klem aanval op scholieren in bezette Westelijke Jordaanoever

Vrijdag 19 November 2021

Save the Children veroordeelt met klem de aanvallen van Israëlische veiligheidstroepen op Palestijnse kinderen die deze week van en naar school liepen op de bezette Westelijke Jordaanoever.  

Naar schatting raakten 70 leerlingen tussen de 13 en 18 jaar oud ten zuiden van Nablus gewond. Israëlische troepen vuurden traangas op hen af toen ze hun school verlieten, waardoor ze ademhalingsproblemen en andere lichte verwondingen kregen. De volgende dag, op woensdag, raakten leerlingen die naar dezelfde school liepen opnieuw gewond door traangas en met rubber beklede kogels. Een vrouwelijke student liep breuken aan haar schouder op. De school werd in het verleden ondersteund door Save the Children. 
 
Aanvallen komen vaker voor  
Jason Lee, landendirecteur voor Save the Children in de bezette Palestijnse gebieden: “Save the Children is geschokt door deze berichten. Het enige wat deze jongeren deden was naar school gaan. Dit is geen uitzondering, Palestijnse kinderen vertellen ons dat dit vaker voorkomt. Niet alleen lopen ze hierdoor gevaar, maar hiermee wordt hen ook het recht op onderwijs ontzegd. Ze voelen zich door de aanvallen angstig, gestrest, sommigen vallen flauw, anderen verliezen hun zelfvertrouwen en zijn wanhoop.  
 
Dit is onaanvaardbaar. De veiligheid en het welzijn van geen enkel kind mag in gevaar worden gebracht. Onderwijs is een fundamenteel mensenrecht. Het beschermen van de toegang tot scholen moet een prioriteit zijn van iedereen in de bezette Westelijke Jordaanoever.” 
 
Oproep: geef Palestijnse kinderen toegang tot onderwijs 
Save the Children roept de regering van Israël op om ervoor te zorgen dat Palestijnse kinderen veilige toegang hebben tot kwaliteitsonderwijs, in overeenstemming met hun verplichtingen op grond van het internationaal recht.