Skip to main content
c6643011-95ad-4af7-8bd6-4082592da63c.png.webp

Save the Children zet humanitaire noodhulp in voor slachtoffers aardbeving Afghanistan

Zondag 8 Oktober 2023

Duizenden kinderen in Afghanistan zitten zonder huis nadat een aardbeving met een kracht van 6,3 grote delen van het land heeft verwoest. Meer dan 2.000 mensen zijn omgekomen of gewond en meer dan 9.000 families zijn zwaar getroffen. 

Save the Children zet humanitaire noodhulp in om hen te ondersteunen. We werken samen met onze partners en zijn bezig om families te voorzien van noodsubsidies zodat ze dringende benodigdheden zoals voedsel, water en medische zorg kunnen betalen en materialen kunnen kopen voor de wederopbouw van hun huizen. 
 
Arshad Malik, landendirecteur van Save the Children in Afghanistan:  
"De omvang van de schade is verschrikkelijk. Het aantal slachtoffers van deze tragedie is echt verontrustend - en dat aantal zal nog stijgen omdat er nog steeds mensen vastzitten in het puin van hun huizen in Herat. Onze gedachten en condoleances gaan uit naar iedereen die geliefden heeft verloren.  
 
"Duizenden kinderen en gezinnen zitten nu zonder huis, zonder onderdak. Ze hebben alles verloren. Door naschokken en instortende gebouwen zijn gezinnen gedwongen in de buitenlucht te leven en slapen. 
 
"Dit is een crisis boven op een crisis. Zelfs voor deze ramp leden kinderen al onder een ernstig gebrek aan voedsel. Donoren moeten levensreddende humanitaire hulp bieden. Deze nieuwe noodsituatie vereist nieuwe financiering. Zonder een dringende geldinjectie zullen bestaande humanitaire programma's worden getroffen omdat de toch al overbelaste financiering nog verder onder druk komt te staan. De internationale gemeenschap kan de kinderen in Herat, die dringend hulp nodig hebben, niet de rug toekeren."

Save the Children ondersteunt al sinds 1976 gemeenschappen en beschermt de rechten van kinderen in heel Afghanistan, ook tijdens perioden van conflicten en natuurrampen. We hebben programma's in negen provincies en werken samen met partners in nog eens zeven provincies. 
 
Sinds augustus 2021 hebben we onze respons opgeschaald om het toenemende aantal kinderen in nood te ondersteunen. We bieden gezondheidszorg, voeding, onderwijs, kinderbescherming, onderdak, water, sanitaire voorzieningen en hygiëne, en ondersteuning op het gebied van voedselzekerheid en levensonderhoud.