Skip to main content
CH1771207-A-girl-sits-beside-destroyed-homes-in-North-West-Syria.png

Tweede ramp dreigt door groot gebrek aan onderdak en voedsel

Zaterdag 11 Februari 2023

Hoewel de hulpverlening op gang komt, is er in het rampgebied in Turkije en Syrië een gebrek aan hulpgoederen. De Turkse autoriteiten hebben ons gevraagd om in Hatay de noodhulp van alle maatschappelijke organisaties te coördineren.

"De goederenstroom loopt mede door de beschadigde infrastructuur vast op knelpunten zoals vliegvelden en wegen. Aan alles is gebrek, in het rampgebied zijn basisvoorzieningen gestopt: er is een tekort aan brandstof, er is gebrek aan onderdak, er is geen elektriciteit en internet," zegt Okke Bouwman van Save the Children vanuit Gaziantep. In Turkije richt Save the Children zich op plekken waar de organisatie al voor de aardbeving actief is: Gaziantep (en omgeving) en Hatay. Van hieruit wordt ook hulpverlening voor Noordwest-Syrië georganiseerd. Later zal de hulpverlening naar andere getroffen gebieden worden uitgebreid. 

Hoewel het kantoor van Save the Children in Hatay volledig vernield is, kon het hulpteam op donderdag 500 mensen van voedsel voorzien. De voedselhulp zal worden herhaald en op diverse andere locaties - waar mensen in geïmproviseerde onderkomens verblijven - worden 3000 dekens, 3000 matrassen en 3000 slaapzakken uitgedeeld. De organisatie gaat een terrein inrichten met tenten en sanitaire voorzieningen. In Malatya en Gaziantep zijn enkele duizenden pakketten met babyvoedsel en babymelk gedistribueerd. 
Hatay provincie is zeer ernstig getroffen, de gebouwen in de hoofdstad Antakya zijn voor 90% procent beschadigd of verwoest. Ziekenhuizen functioneren niet meer en er is geen stromend water.

"Grensovergangen naar Noordwest-Syrië moeten open voor alle hulptransporten"
In Noordwest-Syrië hebben miljoenen kinderen nu voedsel, onderdak en warme kleding nodig. In een gebied dat amper wordt bereikt doordat het aantal grensovergangen beperkt is, levert dit extra lijden op. 
"De situatie in het noordwesten van Syrië is momenteel als geen andere crisis ter wereld. Van het verlies van familieleden en huizen tot geen voedsel of schoon water, de effecten van deze ramp hebben elk kind getroffen", zegt Martine Bergwerff, noodhulpcoördinator Save the Children. "De grensovergangen naar Noordwest-Syrië moeten open voor alle transport van hulpgoederen."

In Noordwest-Syrië zijn donderdag 7500 mensen van kant-en-klare maaltijden voorzien, vandaag wordt het aantal mensen uitgebreid naar 10.000. Ongeveer 300 mensen zijn ondergebracht in tenten, een aantal dat zo spoedig mogelijk wordt uitgebreid naar 1000. Twee ziekenhuizen zijn voorzien van diesel en brandstof voor drie andere ziekenhuizen is onderweg. Aan 200 reddingswerkers zijn maaltijden verstrekt. 

Inkoop
Martine Bergwerff, noodhulpcoördinator Save the Children Nederland: "Onze logistieke medewerkers in Turkije kopen alle proviand en hulpgoederen op die te verkrijgen zijn. Er zijn extra logistieke medewerkers onderweg om de teams te versterken. Het is ook op dit vlak een race tegen de klok. De winkels in een grote stad als Gaziantep beginnen weer te functioneren, maar elders is dat niet het geval."

Save the Children richt zich in het aardbevingsgebied primair op levensreddende hulp in de vorm van onderdak en goederen tegen de kou, zoals tenten, dekens en kachels, water, (baby)voedsel en hygiëne items. In tweede instantie worden kindervriendelijke plekken ingericht en psychosociale hulp verleend.

Save the Children is deelnemer van Giro555.