Skip to main content
f8967c61-8ffa-498e-ae06-09cb7848edcd.png.webp

Sport, spel en beweging als uitlaatklep

Maandag 17 Juli 2023

Vol enthousiasme rent Ahmed (18 jaar) van de ene kant van het grasveld naar de andere kant. Zijn team ligt aan kop, maar het is een nek-aan-nek race. Tot het laatste moment blijft het spannend. 

Uiteindelijk is het toch het andere team dat net iets sneller is, zij winnen de estafette. Teleurgesteld? Een beetje. Toch herpakt het team van Ahmed zich snel. Ze verzamelen iedereen in een kring, doen nog één keer een yell en gaan door naar de volgende activiteit. Dat hoort ook bij TeamUp, het programma van Save the Children, UNICEF Nederland en War Child dat door middel van sport, spel en beweging psychosociale steun biedt aan gevluchte kinderen.  
 
TeamUp maakt me heel blij
Ahmed begon met TeamUp twee maanden nadat hij op het asielzoekerscentrum in Balk kwam en is inmiddels de oudste van de tienergroep. Dat zie je duidelijk terug, met een bescheiden glimlach ontfermt hij zich over de jongere kinderen en zorgt hij ervoor dat iedereen betrokken blijft bij de sessie. De activiteiten van TeamUp werken voor hem als een goede uitlaatklep.

IMG-93161

Een universele taal
Zijn jeugd heeft Ahmed voornamelijk doorgebracht in Syrië en daarna in Turkije, waar hij heen is gevlucht. “Ik ben weggegaan uit Syrië vanwege de onveiligheid. Er zijn weinig rechten voor vrouwen en kinderen. Eerst heb ik lang in Turkije gewoond en daarna kwam ik hier. Er zijn heel veel mooie dingen in Nederland. Ik zou willen dat ik hier was gekomen, toen ik jonger was of dat ik hier was geboren.”
 
Ahmed is heel blij dat hij nu in Nederland is. Hier is het veilig en heeft hij de mogelijkheden om zich te ontwikkelen. “Het is heel fijn dat ik nu in Nederland wel kan studeren. Op dit moment ben ik Nederlands aan het leren. Het is wel heel moeilijk voor mij, omdat ik de woorden wil vertalen naar het Arabisch, maar ik kan niet schrijven. Ook niet in het Arabisch, omdat ik vroeger niet naar school kon gaan. Toen ik hier kwam vanuit Syrië, kende ik geen taal om te kunnen communiceren. Bij TeamUp wordt er gelukkig gecommuniceerd door middel van bewegingen in plaats van met woorden.”  
 
Doordat het niet nodig is om elkaars taal te spreken kunnen alle kinderen en jongeren vanaf dag één meedoen met TeamUp. Toch heeft het programma Ahmed geholpen met het leren van de taal. “Ik vind TeamUp heel goed en de activiteiten zijn goed. Het helpt mij ook om mijn Nederlands te oefenen wanneer ik de begeleiders Nederlands hoor praten.
 
TeamUp voor alle kinderen en jongeren
De activiteiten van TeamUp hebben allemaal een thema en een doel. Door de activiteiten voelen kinderen zich veilig en beschermd, meer verbonden met hun leeftijdsgenoten en optimistischer. Spelenderwijs leren zij bij TeamUp omgaan met hun emoties zoals boosheid, angst en verdriet. 
 
Doordat Ahmed zelf zoveel aan TeamUp heeft gehad, hoopt hij dat andere kinderen en jongeren ook toegang krijgen dit psychosociale programma. “Ik zou willen dat iedereen meedoet aan TeamUp, want ik zie dat de activiteiten goed zijn voor kinderen. De sfeer is goed, ik zie iedereen met een glimlach op hun gezicht en veel lachen.”  
 
Word ook vrijwilliger
TeamUp is een programma van Save the Children, UNICEF Nederland en War Child. In 2016 bundelden zij hun jarenlange expertise in een programma voor gevluchte kinderen. Wil jij ook gevluchte kinderen zoals Ahmed helpen? Word vrijwilliger voor TeamUp