Skip to main content
f7b437c4-e4d1-4442-a0ee-20201de67a63.jpg.webp

Steeds meer Libanese gezinnen kunnen eten of onderwijs voor kinderen niet betalen

Dinsdag 25 Januari 2022

De helft van de gezinnen is in ten minste twee regio’s van Libanon niet in staat om in de basisbehoeften van hun kinderen te voorzien, blijkt uit nieuw onderzoek.

Hun gezondheid en welzijn komen hiermee in gevaar, waarschuwen Save the Children en het Inmaa Consortium.
 
Meer dan dan de helft van de ondervraagde Libanese gezinnen in de provincies Akkar en Baalbek-Hermel leven in armoede en hebben moeite om voor hun kinderen te zorgen. De meest kwetsbare kinderen in de provincies Akkar en Baalbek-Hermel slaan inmiddels hele maaltijden over, blijkt uit een analyse van de Household Economy Analysis (HEA). De HEA wordt door het Inmaa-consortium uitgevoerd en bestaat uit Save the Children, Plan International, Akkarouna en de Libanese Organisatie voor Studies en Training en gefinancierd door de Europese Unie. De situatie in Baalbek is bijzonder zorgwekkend omdat kinderen uit kwetsbare huishoudens nauwelijks de minimale calorieën binnenkrijgen die ze nodig hebben om te overleven. Dit staat in schril contrast met 2020, toen alle ondervraagde gezinnen nog in staat waren om de basislevensbehoeften te betalen.
 
Een van ergste financiële crises 
Sinds de herfst van 2019 is Libanon verzonken in een van 's werelds ergste financiële crises van de moderne geschiedenis. De munteenheid verloor afgelopen twee jaar meer dan negentig procent van zijn waarde. Armoede schoot omhoog en meer dan driekwart van de Libanese bevolking leeft inmiddels onder de armoedegrens. De voedselprijzen in het hele land stegen sinds 2020 met wel 570 procent.
 
Save the Children sprak met Hiba (53). Zij woont met haar man en zes kinderen in Akkar. De familie kan geen water meer betalen of naar de dokter gaan als een van hun gezinsleden ziek is. Hiba: "We hebben eerder armoede meegemaakt, maar dit is anders. Mijn kinderen eten amper één maaltijd per dag. Hun schoolcijfers dalen aanzienlijk, maar het enige wat we kunnen doen, is dat we deze winter warm en gezond blijven.”
 
Risico op onomkeerbare schade 
Jennifer Moorehead, landendirecteur van Save the Children: “Veel gezinnen worstelen om voor hun kinderen te zorgen. Er is nu een reëel gevaar voor kinderen dat zij ondervoed raken, een groeiachterstand oplopen of sterven aan vermijdbare omstandigheden of ziekten. Als gezinnen bezuinigen op gezondheid en welzijn lopen duizenden kinderen het risico op onomkeerbare schade." Save the Children en Inmaa Consortium-partners roepen regeringen, donoren en hulporganisaties op om samen te werken aan een ​​effectieve en verantwoordelijke response om aan de groeiende behoeften in het hele land te voldoen, ervoor te zorgen dat kinderen en gezinnen toegang hebben tot gezondheidszorg, onderwijs en sociale uitkeringen, en toenemende honger en ondervoeding samen te voorkomen.