Skip to main content
4f25cc57-d98d-4efc-838a-a42f0ec964f0.png.webp

Steeds meer kinderen in Libanon weten niet wanneer hun volgende maaltijd is

Donderdag 5 Januari 2023

Het aantal kinderen in Libanon dat honger lijdt, zal begin dit jaar naar verwachting met 14% toenemen. Dat is een verschil van meer dan 100.000, oftewel de hele stad Alkmaar. Er moet dringend actie worden ondernomen om dit te voorkomen. 

Vier op de tien gevluchte Libanese en Syrische kinderen worden momenteel geconfronteerd met voedselonzekerheid. Dat betekent dat deze kinderen zich constant afvragen wanneer hun volgende maaltijd zal zijn.  

Dringende actie is nodig
De sociaaleconomische crisis in Libanon heeft driekwart van de bevolking tot armoede gedwongen, met regelmatige stroomuitval, een rampzalige cholera-uitbraak die over de buurlanden is verspreid en een verergerende geldcrisis die de levensomstandigheden van miljoenen mensen verslechtert.   

De Libanese overheid moet dringend maatregelen nemen om de economie te stabiliseren. Dat betekent het verlagen van rentetarieven en belastingen, zodat de bevolking meer geld overhoudt om essentiële benodigdheden te kopen. Kinderen en gezinnen moeten toegang hebben tot goede gezondheidszorg en als ze financieel in de problemen komen moet de overheid hen steunen in de vorm van een uitkering. 

Fadwa ontving steun
Fadwa, een 38-jarige Libanese moeder van drie kinderen, vertelt dat ze alleen nog maar de goedkoopste producten koopt. “We zijn afhankelijk van graan en brood. Vroeger kochten we wekelijks vlees en of kip, maar nu kunnen we dat niet meer betalen.” Ze merkt een verandering in haar kinderen. “Mijn kinderen worden mager en hebben steeds minder energie.” Fadwa's familie ontving geld van Save the Children om haar te ondersteunen met huishoudelijke uitgaven. 

Jennifer Moorehead is directeur van Save the Children in Libanon. Ze vertelt dat de crisis in Libanon steeds meer een kindercrisis wordt. “De eerste vijf jaar van het leven van een kind zijn kritiek, en we vrezen dat zonder voldoende voedzaam voedsel een toenemend aantal kinderen ondervoed zal raken of zelfs zal verhongeren. Gezinnen vertellen ons dat ze gedwongen zijn maaltijden over te slaan.” 

Save the Children werkt sinds 1953 in Libanon. Al meer dan zes decennia bieden we onderwijs en assisteren wij bestaande scholen, we steunen gezinnen door middel van voedsel, schoon water en geldovermakingen.