Skip to main content
093d6c0a-2987-4cdb-9d8d-a34f789d2554.jpg.webp

Hoe staat het met de inspraak van kinderen in het klimaatbeleid?

Donderdag 1 December 2022

Kinderen en jongeren worden het hardst getroffen door de klimaatcrisis. De klimaatcrisis bedreigt het leven van kinderen, vandaag en morgen. Stichting Alexander en Save the Children onderzoeken inspraak van kinderen in het klimaatbeleid.

Kinderen en jongeren eisen steeds vaker actie van wereldleiders. In de afgelopen jaren hebben jongeren zich op allerlei manieren hard gemaakt voor klimaatactie, met Fridays for Future, Extinction Rebellion, op scholen en verder. 

De afgelopen maanden hebben onderzoekers van Stichting Alexander in samenwerking met en in opdracht van Save the Children onderzoek gedaan over hoe jongeren hun inspraak en invloed ervaren op het klimaatbeleid. Met dat onderzoek hopen Save the Children en Stichting Alexander handvaten te bieden om jongerenparticipatie in het klimaatbeleid te vergroten en verbeteren.

Daria

"Degenen die er het minst over mee mogen praten, moeten er het langst mee omgaan"

Daria, 23 jaar

Op 28 november organiseerden Save the Children en Stichting Alexander een review-middag met jongeren. Zij kregen de kans om de eerste resultaten van het onderzoek onder de loep te nemen en te analyseren. De discussies richtten zich op diverse thema’s, waaronder diversiteit en inclusie, de generatiekloof, klimaatonderwijs, en de samenwerking tussen jongerenorganisaties. Het onderzoek wordt in januari 2023 gepubliceerd. 

Stichting Alexander is een landelijke organisatie voor jeugdparticipatie en participatief jeugdonderzoek. Samen met kinderen, jongeren (en hun ouders), professionals en bestuurders realiseren ze zinvolle en duurzame invloed van jeugd in onderzoek, beleid en praktijk.