Skip to main content
b14fb524-7745-4e98-8b29-073322d073a1.JPG.webp

Syrische jongeren fotograferen de verwoesting van hun land

Dinsdag 13 Juni 2023

Jongeren uit Syrië confronteren wereldleiders met foto’s van hun leven na twaalf jaar oorlog en na een verwoestende aardbeving. ‘Vergeet ons niet.’ 

De foto expositie Out of the Rubble: The earthquakes and conflict destruction through the eyes of Syria’s children, hangt in het Europees Parlement. Save the Children steunde het initiatief van deze kinderen om de enorme vernietiging van het land vast te leggen. 
 
Een van de foto’s is genomen door de zeventienjarige Bana*. Op het gebouw staat de tekst ‘vergeet ons niet’ in het Arabisch. “Mijn boodschap is om mensen te laten weten dat we hier nog steeds zijn, dat we nog leven en dat we het recht hebben om onze levens normaal door te brengen.” 

CH1821410


De aardbeving
Door de aardbeving en de daaropvolgende naschokken zijn er in heel Syrië ongeveer 6.000 mensen overleden en raakten nog eens 12.000 gewond. Van de 8,8 miljoen getroffen Syriërs waren er 3,7 miljoen kinderen en zwangere vrouwen. Vorige maand waarschuwden wij dat door de economische impact van de aardbeving nog eens 665.000 Syriërs dreigen te verhongeren.
 
Maar voor de aardbeving, had twaalf jaar oorlog al zijn tol geëist van Syrische kinderen. Toen Yara* veertien jaar oud was vluchtte ze samen met haar familie uit Raqqa in Noordoost Syrië. Ze kon niet meer naar school gaan. Nu, op negentienjarige leeftijd, keert ze terug naar haar geboortestad om het vast te leggen. 

CH1820851-Yara-NES-Raqqa-Destruction-Photo-B7C


“Dit beeld brengt me weer helemaal terug naar het moment dat de bombardementen in Raqqa begonnen,” vertelt Yara. “Ik herinner me dat ik op het dak van ons huis stond en zag hoe alle huizen vernietigd werden. Ik was doosbang. Mijn hoop is dat de oorlog zal stoppen en dat we terug kunnen keren naar ons normale leven en naar onze scholen.” 
 
Oproep aan donoren 
Save the Children roept donoren op om fondsen te verhogen die gericht zijn op het opbouwen van de veerkracht van niet alleen de 6,8 miljoen ontheemden in Syrië, maar ook van meer dan 5 miljoen vluchtelingen die zich nog in buurlanden zoals Libanon bevinden. 
 
“Leiders en donoren moeten luisteren naar de smeekbeden van deze kinderen en jongeren,” pleit Rasha Muhrez, Syria Response Director bij Save the Children. “Helaas hebben rijke landen hen keer op keer in de steek gelaten. Maar nu de aardbeving opnieuw een licht werpt op de verschrikkelijke situatie waarin kinderen al veel te lang verkeren, hopen we dat donoren ertoe bewogen zullen worden om te handelen – en niet alleen om de wonden van de oorlog te herstellen, maar om goed te investeren in diensten en programma’s voor de wederopbouw van het land en het leven van kinderen.” 

Save the Children 
Met onze campagne Save the Imagination laten wij zien hoe belangrijk creativiteit en mentale zorg is voor kinderen die een natuurramp of conflict hebben meegemaakt. Bana geeft aan dat de aardbeving ervoor heeft gezorgd dat ze heel slecht slaapt en snel bang is. Voor kinderen zoals Bana is het belangrijk dat ze die gevoelens op een gezonde manier kunnen verwerken. Save the Children steunt kinderen hierbij.