Skip to main content
2eb96030-d399-490e-ad86-08ddbeeb7cf3.png.webp

TeamUp: plezier en vriendschap op het azc

Zondag 30 Juli 2023

De inmiddels beste vriendinnen Julie en Farah (14 jaar) lopen in het zonnetje langs de containerwoningen op het asielzoekerscentrum in Balk. Samen met de begeleiders halen ze de andere jongeren op voor TeamUp om samen te sporten.

Het ontstaan van vriendschappen 
De twee meiden kenden elkaar al voordat ze met TeamUp meededen, maar gingen niet zoveel met elkaar om. Daar kwam snel verandering in toen ze wekelijks mee gingen doen met de spel- en bewegingsactiviteiten op het azc. Farah: “Ik heb veel vrienden leren kennen door TeamUp. Door TeamUp durf ik meer met mensen praten, ik was eerst echt verlegen en bang, maar nu ben ik niet meer bang. Zoals je ziet lach ik nu altijd en praat ik nu met iedereen.”   

Julie vult haar aan: “Het is leuk om te spelen met andere mensen van het azc. Ik vind alle activiteiten leuk om te doen. Ik heb door TeamUp meer mensen leren kennen en ik praat nu tegen hen. We helpen nu elkaar en anderen”.   

Dit laat goed de kracht van TeamUp zien. Doordat jongeren iedere week samen met elkaar sporten, spelen en bewegen ontstaan nieuwe, hechte vriendschappen. Ze leren elkaar vertrouwen, voelen zich meer verbonden met leeftijdsgenoten en krijgen meer zelfvertrouwen. In de sessies wordt ook aandacht geschonken aan het leren stellen van grenzen, deze aan te geven en grenzen van elkaar te respecteren. Julie: “Als ik me niet goed voel tijdens TeamUp, stop ik even en dan zeg ik ‘time-out’. Daarna doe ik weer mee.” 

Positieve ervaringen helpen met verwerken 
Bovenal zorgt TeamUp voor veel plezier. Mede hierdoor krijgen gevluchte kinderen een positieve kijk op zichzelf en de wereld om hen heen.

IMG-93071

Meerdere positieve ervaringen kunnen gevluchte kinderen ondersteunen bij het overwinnen van negatieve ervaringen. En dat is ontzettend belangrijk, aangezien zij vaak uit een conflictgebied komen en veel hebben meegemaakt. Dit geldt ook voor Julie en Farah. Zij komen allebei uit een land waar een oorlog woedt. Door tijdens de TeamUp sessies plezier te maken en gewoon kind te zijn, kunnen zij de oorlogsherinneringen even achter zich laten en zo zichzelf steeds meer hervinden. 

Een fijne plek in Nederland 
Voor Julie en Farah is Nederland een welkome plek. Op het azc in Balk voelen ze zich fijn en hebben ze het naar hun zin. Farah benadrukt: “ik vind het hier goed in Nederland. Het is hier veilig en er zijn veel redenen waarom Nederland goed is. De mensen zijn aardig en ook de opleidingen hier zijn goed, ik zit nu zelf in de eerste klas.” Julie knikt instemmend en zegt: “mensen in Nederland zijn anders dan in Syrië. In Syrië vinden veel mensen elkaar niet aardig, ze koesteren soms wrok. Het is voor mij anders hier, mensen behandelen elkaar beter.” 


TeamUp is een programma van Save the Children, UNICEF Nederland en War Child. In 2016 bundelden zij hun jarenlange expertise in een programma voor gevluchte kinderen.