Skip to main content
5cbcfd67-00f6-4f49-ac4b-28b000e9b612.jpg.webp

TeamUp-trainingen in Polen en Moldavië om gevluchte kinderen uit Oekraïne te ondersteunen

Donderdag 2 Juni 2022

Terwijl de oorlog in Oekraïne voortduurt, worden veel gevluchte kinderen opgevangen op tijdelijke plekken. Na alles wat ze hebben meegemaakt, hebben deze kinderen vaak psychosociale ondersteuning nodig. TeamUp kan hierbij helpen. 

TeamUp is een psychosociale ondersteuningsinterventie. Door middel van gestructureerde sport,- spel-, en bewegingsactiviteiten werken we aan het verbeteren van het psychosociaal welzijn van kinderen. Ze leren hun gevoelens te uiten en hun emotionele veerkracht wordt versterkt. Het is mogelijk om weer even plezier te hebben met leeftijdsgenoten. 
 
TeamUp-trainingsfacilitators trainen op dit moment collega’s op om in Polen en Moldavië kinderen te ondersteunen, die de oorlog in Oekraïne zijn ontvlucht. We werken aan uitbreiding van het programma in de regio. 
 
TeamUp trainer Willem ziet het al helemaal voor zich: "stel je dit tafereel voor: blauwe luchten boven Warschau, Polen. De schoolbel gaat en kinderen stromen naar buiten. Onder hen zijn Bohdan en Anna - vluchtelingen uit de oorlog in Oekraïne. Als je ze met hun vrienden over straat ziet huppelen, zou je geen idee hebben wat ze de afgelopen maanden hebben meegemaakt. 
 
TeamUp facilitators staan klaar in het park om de kinderen te verwelkomen met een Afrikaanse Zimbolé. Anna sluit meteen aan, Bohdan aarzelt nog en observeert liever vanuit de 'chill out zone'. De kinderen vormen een cirkel voor "Wie is de leider?" - een activiteit die is ontworpen om stress en spanning los te laten en kinderen te helpen samenwerken. 
 
Anna is in haar element, zwaait met haar armen op en neer, haar lange blonde haar raaktverstrikt in haar bril, terwijl de anderen haar voorbeeld volgen. De activiteit trekt Bohdans aandacht. Bijna zonder het te beseffen sluit hij zich aan bij de cirkel. Als de facilitator vraagt wie de volgende wil zijn, steekt hij zijn hand op. 
 
Na de sessie vraag ik me af: "Hoe zal het met Bohdan gaan als hij vanavond thuiskomt?" 'Thuis' is nu een tijdelijk pension. Hopelijk zal zijn stress na verloop van tijd afnemen. Hopelijk zal TeamUp zijn pijn een beetje verzachten. Hoe dan ook, we komen volgende week terug om het allemaal opnieuw te doen.” 
 
TeamUp is een samenwerking van Save the Children Netherland, UNICEF en War Child Holland.