Skip to main content
CH1678749-Children-participating-in-craft-activities-with-a-psychologist-in-the-child-safe-space-at-the-refugee-reception-centre-Poland.jpg

Tekeningen van kinderen tonen impact op hun geestelijke gezondheid

Dinsdag 10 Mei 2022

Tanks, helikopters, lijken en hun huizen. Dit is wat kinderen tekenen die vanuit Oekraïne de grens met Roemenië oversteken, op zoek naar een veilig heenkomen.

Save the Children heeft een kindvriendelijke ruimte opgezet op het treinstation van Boekarest, een plaats waar dagelijks duizenden vluchtelingen langskomen. Kinderen kunnen in deze ruimte even spelen en tekenen.  

De kindvriendelijke ruimte is een veilige ruimte voor kinderen. Er zijn spelletjes, speelgoed en tekenplekken. De kamers zijn speciaal ontworpen om kinderen even de kans te geven om weer kind te zijn na een zware reis, waarbij ze huizen, familie en vrienden hebben moeten achterlaten. Ouders kunnen er ook even op adem komen na een lange, angstige en emotionele reis. 

Ervaren personeel, waaronder psychologen en deskundigen op het gebied van kinderbescherming, bieden er psychologische ondersteuning voor kinderen. Denk bijvoorbeeld aan teken- en spelactiviteiten om kinderen te helpen hun ervaringen te verwerken. De tekeningen die kinderen hier maken, tonen de impact van het conflict op de geestelijke gezondheid van kinderen. 

Psycholoog Tiberiu Bortos die voor Save the Children werkt, vertelt: 
“Kinderen kunnen door middel van tekenen hun gevoelens uiten over wat ze de afgelopen tijd hebben meegemaakt. Veel kinderen zijn overweldigd en doodsbang en weten niet hoe ze deze emoties moeten uiten. De reactie van het kind hangt af van de leeftijd, maar de meest voorkomende emoties die ze voelen zijn angst om gekwetst of alleen gelaten te worden. Ze kunnen ook verdriet, schuldgevoel, woede of hulpeloosheid voelen over wat er is gebeurd. Dit zijn normale reacties op dit soort abnormale situaties. Het belangrijkste is om kinderen een veilige ruimte te bieden waar ze hun angsten en zorgen kunnen uiten. Teken- en speltherapie helpt kinderen om hun stress en angst los te laten. Kinderen in Oekraïne zien dingen die geen enkel kind zou moeten zien. Elke oorlog is een oorlog tegen kinderen.” 

Onderstaande afbeeldingen tonen tekeningen van kinderen. Te zien is een huilende vrouw in de kleuren van de Oekraïense vlag naast een grijze soldaat en bommen die uit een vliegtuig vallen. Sommige kinderen tekenen hun eigen huis, dat ze hebben moeten achterlaten. Ook tekenen veel kinderen tanks en helikopters. 

tekening-1
tekening-2
tekening-3
tekening-4

Bijna twee derde van de 7,5 miljoen kinderen in Oekraïne zijn hun huis ontvlucht sinds het conflict escaleerde. Naast de kindvriendelijke ruimte op het station van Boekarest, heeft Save the Children meer kindvriendelijke ruimtes opgezet bij grensovergangen, belangrijke transportpunten en opvangcentra in Roemenië, Oekraïne, Polen en Litouwen.