Skip to main content
CH1416572.jpg

Tijdelijke wapenstilstand Jemen geeft kinderen adempauze

Dinsdag 5 April 2022

De wapenstilstand van twee maanden, die is afgekondigd in Jemen, zorgt hopelijk voor een voorlopig einde van geweld tegen kinderen.

De wapenstilstand – die begon aan het begin van de Ramadan – kwam tot stand na een escalatie van geweld in de afgelopen maanden, waarbij alleen al in januari minstens 600 mensen omkwamen, onder wie 45 kinderen. 

Save the Children's landendirecteur in Jemen, Rama Hansraj, zegt: “We hopen dat door deze wapenstilstand kinderen in Jemen een hoognodige onderbreking krijgen van al het geweld van de afgelopen zeven jaar. De afgelopen maanden hebben we een vreselijke toename van gevechten gezien, in combinatie met strengere blokkades van de belangrijkste havens en luchthavens, heeft dat geleid tot een acute economische crisis. Dit heeft de humanitaire situatie verergerd.” 

Save the Children roept strijdende partijen op om het internationaal humanitair recht en de internationale mensenrechtenwetgeving te respecteren. In een gezamelijke brief aan de VN Veiligheidsraad roept de humanitaire sector, waaronder Save the Children, op om de strijdende partijen op te roepen om het geweld te staken, burgers te beschermen en de schenders van het internationale humanitaire recht ter verantwoording te roepen.  

Rama Hansraj: “Velen hebben dierbaren voor hun ogen zien sterven en bijna elk huis is zwaar getroffen door dit conflict. Dit is de sombere realiteit voor kinderen die proberen te overleven in één van de ergste humanitaire crises ter wereld.” 

No Place is Safe 

Vorige maand bracht Save the Children een onderzoek uit naar kinderen in Jemen ‘No Place is Safe’. Dit onderzoek – gebaseerd op ervaringen van meer dan 400 kinderen – laat duidelijk zien dat kinderen en gezinnen de zwaarste prijs betalen voor deze oorlog. 

Save the Children werkt sinds 1963 in Jemen en implementeert in het grootste deel van het land programma's op het gebied van onderwijs, kinderbescherming, gezondheid en voeding, water en sanitaire voorzieningen.