Skip to main content
c8771826-a8d5-4460-8407-92c265e0a091.jpg.webp

Tonga: Minstens 28.000 kinderen getroffen door gevolgen vulkaanuitbarsting

Woensdag 19 Januari 2022

De omvang van de schade na de vulkaanuitbarsting en tsunami worden steeds duidelijker. Ten minste drie mensen zijn omgekomen en 50 huizen zijn verwoest.

Naar schatting 80.000 mensen, waaronder minstens 28.000 kinderen zijn getroffen.

Naast zorgen voor het welzijn van gezinnen die hun huis verloren, is er een directe bedreiging voor de gezondheid van kinderen en hun ouders door asvervuiling in het drinkwater. Autoriteiten hebben al gemeld dat sommige waterbronnen zijn verontreinigd met as, die zware metalen zoals koper, cadmium en arseen kan bevatten.

Shairana Ali van Save the Children op Fiji: “Naarmate het beeld uit Tonga langzaam duidelijker wordt, groeien de zorgen van Save the Children voor de getroffen kinderen en gezinnen. Kinderen in Tonga zouden op 31 januari weer naar school gaan, maar de schade en vernietiging van scholen zal de hervatting van het leren ongetwijfeld vertragen.”

Een alomvattende beoordeling van de humanitaire behoeften is nog steeds niet mogelijk vanwege het gebrek aan functionerende communicatieapparatuur en de ontoegankelijkheid van enkele van de meest getroffen gebieden. Australië en Nieuw-Zeeland voerden bewakingsvluchten uit boven Tonga, maar de geplande hulpvluchten zijn opgeschort totdat de dikke aslaag van het asfalt kan worden verwijderd.
Het land telt ongeveer 100.000 inwoners. Zoals bevestigd door de regering van Tonga, is er uitgebreide schade gemeld aan de westkant van de Tongatapu-eilanden, de 'Eua- en Ha'apai-eilanden. De meeste ontheemde gezinnen verblijven bij familieleden.

Ali: “Save the Children staat klaar om de bevolking van Tonga op alle mogelijke manieren te ondersteunen. De mensen van landen in de Stille Oceaan zijn helaas gewend aan rampen.”


Klimaatverandering
Ali: “Nu het zeewater over de Stille Oceaan is gestegen als gevolg van klimaatverandering, zijn landen als Tonga en Fiji kwetsbaarder dan ooit voor tsunami's. Hoewel we veerkrachtig zijn en ons proberen aan te passen, is er maar een paar meter water nodig om een ​​huis te bedekken, een kind of gezin te doden.”
De vulkaan die zich onder water bevindt, barstte zaterdag ongeveer 65 km ten noorden van de hoofdstad Nuku'alofa uit en veroorzaakte een tsunami die delen van de archipel overstroomde. De uitbarsting stootte een pluim van as, stoom en gas uit, die ongeveer 20 km boven de vulkaan uitstak en delen van het land bedekte met as en rook.

Klimaatverandering vormt een steeds grotere bedreiging voor veel van de eilanden in de Stille Oceaan, met name de laaggelegen atoleilanden en kustgemeenschappen. Met stijgend zeewater zijn deze eilanden kwetsbaarder voor de gevolgen van tsunami's en vulkaanuitbarstingen.

In Tonga ondersteunt Save the Children het ministerie van Onderwijs om een ​​programma voor afstandsonderwijs van $ 1 miljoen (AUD) te leveren waarbij technologie wordt gebruikt om afgelegen eilanden en afgelegen bevolkingsgroepen te bereiken. De partners, bekend als het Hama eLearning Platform, staan ​​klaar om deze dienst te activeren die onderwijs en essentiële training kan ondersteunen als noodhulp.