Skip to main content
CH1629372.jpg

Twee op de drie Afghaanse kinderen heeft hulp nodig

Woensdag 12 Januari 2022

Volgens nieuwe VN-cijfers hebben twee op de drie kinderen,  – dat betekent meer dan 13 miljoen kinderen - in Afghanistan dringend levensreddende hulp nodig.

Dat is een stijging van meer dan een derde sinds het begin van vorig jaar.

Het Humanitaire Responsplan voor 2022 dat de Verenigde Naties publiceerde vraagt om 4,4 miljard dollar. Save the Children ziet dat de noden heel hoog zijn. Daarom roept organisatie de internationale gemeenschap op dat bedrag bijeen te krijgen, zodat kinderen de ijskoude winter en de maanden daarna overleven.

Kauwen op papier om honger te onderdrukken
Zabi (29) woont samen met haar moeder, vader en haar drie kinderen. Twee maanden geleden stierf haar man aan diabetes tijdens een reis naar Iran. Daardoor zijn hun inkomsten weggevallen. De familie heeft nauwelijks geld voor voedsel. Zabi's kinderen kauwen op stukjes papier of puin die ze op de grond vinden om hun honger te onderdrukken. Via het Save the Children noodhulpprogramma kreeg de familie geld zodat Zabi brandstof voor verwarming en voedsel kan kopen. Zabi: “Toen mijn man nog leefde, bracht hij alles mee, van eten tot kleding. Ik hoor mijn kinderen 's nachts huilen van de kou, ze kunnen niet slapen. Het is zo koud en we hebben geen eten en geen eigen plek om te wonen. Met het geld kan ik melk en andere dingen kopen. Het zal genoeg zijn voor een maand en daarna zullen we met dezelfde problemen worden geconfronteerd.”

Cijfers vertellen maar een deel van het verhaal
Fiona McSheehy van Save the Children: “Het niveau van menselijk lijden in Afghanistan overtreft dat van elke andere humanitaire crisis in de wereld. De cijfers zijn bijna niet te bevatten: bijna het hele land leeft onder de armoedegrens en meer dan de helft van de bevolking kampt met een kritiek niveau van honger. Maar de cijfers vertellen maar een deel van het verhaal. Om de ware omvang van deze crisis te kennen, moet je zien hoe sterk vermagerde kinderen naar onze klinieken worden gebracht. Ik sprak wanhopige moeders die zelf dagenlang niet eten zodat ze het weinige dat ze hebben aan hun uitgehongerde kinderen kunnen geven. Er zijn families die wekenlang alleen maar brood eten.  Ze kruipen onder de dekens om warm te blijven, omdat ze geen brandhout kunnen betalen. En dit zijn niet alleen de armste gezinnen – bijna de hele bevolking worstelt nu om te overleven.”

Uit de nieuwe cijfers van de VN blijkt dat dit jaar 24,4 miljoen mensen – meer dan de helft van de bevolking van het land – aangewezen is op noodhulp. Meer dan de helft daarvan - naar schatting 13,1 miljoen zijn kinderen. Begin vorig jaar waren dat er 9,7 miljoen kinderen: een enorme stijging.
Een ander teken dat de crisis in Afghanistan uit de hand loopt, is dat het aantal jonge kinderen dat te maken heeft met ondervoeding is toegenomen met 700.000: van 3,2 miljoen tot 3,9 miljoen. Eén miljoen kinderen is zelfs zo ernstig acuut ondervoed dat ze zonder behandeling direct dood zouden gaan.

Wat doet Save the Children?
In de komende maanden zullen meer dan 20.000 gezinnen contant geld krijgen, zodat ze voedsel en een (gas)kachel en gas of hout voor drie maanden kunnen kopen. Ook deelt de organisatie duizenden sets kleding, dekens en andere winterartikelen uit.