Skip to main content
6bf98fb7-dcc2-4fcc-9399-68a0fa518d81.png.webp

Via de kamelenbibliotheek kunnen kinderen in moeilijk bereikbare gebieden lezen

Vrijdag 8 September 2023

Een kind dat voor plezier leest, heeft minder moeite met leren en krijgt meer zelfvertrouwen. Daarom doen wij er alles aan om kinderen toegang te geven tot boeken. Zelfs als dat via een kamelenbibliotheek is.

De dag begint met het inladen van 200 boeken. De caravan verplaatst zich vervolgens naar de dorpen. De ene kameel draagt twee dozen met boeken, een tent, een plastic zeil en matten. De tweede kameel wordt gebruikt als back-up voor het geval de hoofdkameel een probleem heeft.  

De kamelen gaan langs de dorpen in het Somalische gebied van Ethiopië. De bibliotheek blijft 2,5 dag op elke plek. Op die manier kunnen de kamelen uitrusten en hebben de kinderen alle tijd om goede boeken uit te kiezen. “De kamelenbibliotheek komt altijd. Ik lees de boeken graag, het maakt me blij,” vertelt Mahadiya (13 jaar). 

CH1745548-Timon-11-gets-a-book-from-the-school-library-room-Wakiso-Uganda

Leesclub 
In Oeganda hebben we een leesclub opgezet, zodat kinderen worden gestimuleerd om ook in hun vrije tijd te lezen. De club is gratis en via de bibliotheek kunnen ze allemaal verschillende boeken lenen.  

Directeur van een basisschool, Mutabazi Lawrence, zegt dat de leesclubs heel belangrijk zijn voor het leren van kinderen. “Onze school is erg druk, met meer dan 200 kinderen per klas. Door de overbevolking is het leren niet erg effectief. Kinderen moeten kunnen lezen voor al het leren op school, maar velen kunnen dat niet. Dit is de eerste keer dat we een leesclub in de gemeenschap hebben. Het is gratis, zodat meer kinderen er toegang toe hebben, en we hopen dat het ook hun algemene prestaties op school zal verbeteren.” 

Onderwijs 
Lezen en leren lezen is ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Vanaf het moment dat een kind kan lezen, kan zij of hij zich steeds meer ontplooien binnen het onderwijs. Benieuwd naar wat wij allemaal nog meer doen op het gebied van onderwijs?