Skip to main content
9e1b7792-1f7d-41fc-9d41-04659c8a4dc6.jpg.webp

Voetballer Andriy Shevchenko op bezoek bij TeamUp in Polen

Woensdag 27 Juli 2022

De Oekraïense voetballer Andriy Shevchenko roept op tot meer mentale ondersteuning voor jonge vluchtelingen, nadat hij bij ons TeamUp programma in Warschau is langsgekomen. 

Hij bezocht een zomerschool in Warschau, waar Oekraïense kinderen les krijgen om het gemiste schoolwerk in te halen. De zomerscholen van Save the Children voor kinderen uit Oekraïne in Polen bieden een veilige haven waar jonge vluchtelingen hun onderwijs, geestelijke gezondheid en psychosociaal welzijn kunnen verbeteren.
 
De vijfenveertigjarige Shevchenko, voormalig aanvoerder en coach van het Oekraïense nationale team en spits voor AC Milan en Chelsea, bracht tijd door op de school, waar hij TeamUp bezocht, een programma dat is ontworpen om de mentale gezondheid en het psychosociaal welzijn van kinderen te verbeteren door middel van sport en spel. TeamUp is opgezet door Save the Children en War Child en wordt ondersteund door Laureus Sport for Good, waar hij ambassadeur van is.
 
De oorlog uit het kind halen 
Shevchenko vertelt dat bijna drie miljoen Oekraïense kinderen de afgelopen vijf maanden zijn gedwongen hun huis te ontvluchten als gevolg van het conflict. “De fysieke impact van de oorlog is duidelijk te zien, maar we mogen de psychologische impact op deze jongeren niet vergeten. Het is niet genoeg om een kind uit de oorlog te halen. We moeten de oorlog uit het kind halen.”

“Sport heeft een ongelooflijke kracht om barrières te doorbreken en hoop te creëren in tijden van wanhoop. Vandaag hebben we dit in Warschau in actie gezien tijdens de leuke en opbeurende TeamUp-activiteiten. Ik ben trots en dankbaar dat Laureus War Child en Save the Children hierin steunt. We moeten samen blijven werken aan hun toekomst.” 

TeamUp-Polen

Over TeamUp 
Veel van de kinderen die Shevchenko ontmoette, ervaren dagelijks onzekerheid, angst en verdriet. Zelfs als ze veiligheid vinden in een ander land, zijn ze vaak stil en teruggetrokken of ze worden juist agressief. Zomerscholen geven deze kinderen de kans om hun emoties door middel van sport en spel te verkennen en te verwerken.
 
TeamUp is een innovatieve, wetenschappelijk bewezen methode van bewegen, spelen en sporten. Het programma helpt door conflict getroffen kinderen van zes tot achttien jaar om met hun emoties om te gaan en de stress in hun lichaam te verlichten. Elke TeamUp-sessie bestaat uit activiteiten met een specifiek doel, gerelateerd aan een thema, zoals omgaan met woede of stress en interactie met leeftijdsgenoten. De sessies worden uitgevoerd volgens een aantal vaste principes: ‘dezelfde plaats, hetzelfde gezicht, dezelfde tijd’ en vinden minimaal één keer per week plaats.