Skip to main content
8da46a90-57d2-45b9-b1dd-18637f65599a.jpg.webp

Wat betekent ondervoeding eigenlijk voor een kind?

Maandag 26 September 2022

Je worstelt met je ademhaling, je zicht vervaagt en je hartslag wordt onregelmatig. Meer dan 45 miljoen kinderen onder de vijf jaar hebben op dit moment één of meerdere van deze symptomen. De boosdoener? Ernstige acute ondervoeding. 

Een kind raakt ondervoed als het structureel niet genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt door te weinig of te eenzijdig eten.  Soms verliezen kinderen in korte tijd veel gewicht; dat heet acute ondervoeding. Kinderen die lange tijd te weinig of te eenzijdig eten krijgen, raken chronisch ondervoed.
 
Naast de honger en buikpijn die het kind ervaart, komen er nog meer ernstige kenmerken bij acute ondervoeding kijken: 
·      Vertroebeld zicht 
·      Uitstekende ribben 
·      Losse, droge en vervellende huid  
·      Gezwollen buik, voeten en enkels  
·      Afbrekende spieren  
·      Broos en dun haar  
·      Geen eetlust 
·      Uitdroging 
·      Uitputting 
 
De onderstaande video laat zien hoe dat eruit kan zien voor een kind. 

Vergrote kans op ziektes 
Ziekte en ondervoeding kunnen elkaar negatief versterken. Kinderen die ondervoed zijn, hebben een verminderde weerstand omdat het afweersysteem essentiële stoffen mist om goed te functioneren. Zo kan een simpele verkoudheid overgaan in een longontsteking, wat voor een klein kind al fataal kan zijn. 
 
Ondervoeding is ernstige aandoening en zorgt ervoor dat kinderen niet meer kunnen spelen, leren, creëren, ontdekken en dromen. De kinderen die ondervoeding overleven, kunnen blijvende schade ondervinden. Zij presteren aantoonbaar slechter op school en in hun latere werkzame leven. Ondervoeding heeft dus niet alleen zeer schadelijke effecten voor de kinderen zelf, maar ook voor het sociaal en economisch functioneren van de familie en de samenleving op lange termijn.  
 
Hoe nu verder?
Save the Children werkt samen met partners om ondervoeding te voorkomen en wanneer nodig te behandelen. We bieden gezinnen financiële hulp, we verstrekken voedsel en kookgerei en we screenen op en behandelen ondervoeding van kinderen. Dit laatste doen wij bijvoorbeeld door middel van Plumpy Nut. Wij geven ook voorlichting over gezonde voeding en we bieden de middelen aan om zelf voedsel te verbouwen. 
 
Daarnaast is dit ook een politiek probleem en daarom lobbyen wij voor het voorkomen van ondervoeding en voor het goed handelen bij een hongercrisis. Er is namelijk geen gebrek aan voedsel en geld, maar een gebrek aan politieke wil.