Skip to main content
CH1410995.jpg

We roepen ons pensioenfonds op eerlijk en duurzaam te beleggen. Help je mee?

Woensdag 7 April 2021

Vandaag start een petitie van zorgmedewerkers die hun pensioenfondsen oproepen om niet meer te beleggen in industrieën die onze wereld beschadigen. 

We roepen ons Pensioenfonds Zorg en Welzijn op ons pensioengeld niet meer te beleggen in bedrijven die door milieuvervuiling of investering in wapens de ontwikkeling en veiligheid van kinderen bedreigen.
 
In een petitie roepen artsen, verpleegkundigen en andere zorgmedewerkers hun pensioenfondsen op te stoppen met beleggingen in bedrijven die onze gezondheid en die van onze wereld schaden. Samen met Amnesty International, Arisa, Cordaid, PAX en SOMO ondersteunen wij deze oproep. Wij werken  elk vanuit onze eigen invalshoek aan een eerlijker en meer duurzame wereld. Wat we nog meer gemeen hebben is dat we aangesloten zijn bij Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW), een pensioenfonds voor zorgmedewerkers. Onze organisaties hebben in de afgelopen jaren op verschillende momenten onze zorgen overgebracht bij PFZW over beleggingen van het fonds. Zo wordt er bijvoorbeeld belegd in wapenfabrikanten of bedrijven die betrokken zijn bij ernstige mensenrechtenschendingen. Tot nu toe heeft PFZW daar niet of onvoldoende op gereageerd.

Teken de petitie 
Daarom roepen wij PFZW op om veel sterker in te zetten op maatschappelijk verantwoord beleggen, te beginnen bij de vraag die onze mede-deelnemers in hun petitie vandaag bij PFZW en 8 andere pensioenfondsen neerleggen:

  • Stop zo snel mogelijk, maar in elk geval vanaf 2025, met (fossiele) beleggingen in bedrijven die aantoonbaar niet handelen in lijn met het Klimaatakkoord van Parijs.
  • Stop onmiddellijk met beleggingen in tabak en wapens, inclusief in bedrijven die cruciale onderdelen aanleveren. 
  • Gebruik je invloed als aandeelhouder in de bedrijven waarin je (nog) zit. Dwing bedrijven te veranderen. Stem in aandeelhoudersvergaderingen vóór besluiten die deze doelen onderschrijven. Stem voor een wereld met gezonde mensen, een veilige toekomst voor kinderen en een gezond klimaat.