Skip to main content
9f763512-d3ea-46e6-bf3a-1f7452774875.jpg.webp

WeesWijs maakt jongeren bewust van onbedoelde negatieve gevolgen vrijwilligerswerk

Woensdag 22 September 2021

Vóór de coronacrisis reisden naar schatting 10.000 Nederlandse vrijwilligers en stagiairs  - met de beste bedoelingen -  naar kindertehuizen. Ze komen daar om te helpen, maar brengen helaas juist schade toe aan de kinderen die er opgroeien.
 

Op 22 september start de campagne WeesWijs, die is bedoeld voor jongeren die - vanuit hun geloof of missie de wereld te verbeteren - vrijwilligerswerk willen gaan doen met kwetsbare kinderen. Zes miljoen kinderen wereldwijd wonen in een kindertehuis.

WeesWijs laat zien wat de onbedoelde gevolgen zijn: deze vrijwilligersreizen houden een schadelijke vorm van opvang in stand.  Honderden wetenschappelijke onderzoeken wereldwijd laten keer op keer zien dat opgroeien in een tehuis, hoe goed de zorg er ook is, per definitie schadelijk is voor de ontwikkeling van deze kinderen. Zij lopen in tehuizen grote risico’s op achterstanden in fysieke groei en sociale en cognitieve ontwikkeling. Bovendien verergert het komen en gaan van ongekwalificeerde vrijwilligers de hechtingsproblemen van deze kinderen. Gelukkig zijn er ook vele vormen van (nationaal en internationaal) vrijwilligerswerk die wél een goed idee zijn! De vrijwilligerstest op https://weeswijs.nu/ helpt jongeren bij het vinden van vrijwilligerswerk dat écht bijdraagt aan lokale gemeenschappen. De campagne is een initiatief van Better Care Network Netherlands, waar Save the Children deel van uitmaakt.

Je kunt de campagne volgen via FacebookInstagramTwitter of neem een kijkje op https://weeswijs.nu/  en help de boodschap verspreiden!