Skip to main content
976d5b33-a243-4540-876c-d4a8e2ba9771

Wereldmeisjesdag: Ode aan onze kampioenen!

Woensdag 11 Oktober 2023

Vandaag is het Wereldmeisjesdag. Wij zijn dankbaar voor alle sterke, mondige meisjes die we tegenkomen in ons werk. Zij inspireren ons welke dag om te blijven vechten voor een gelijkwaardige wereld, waar ieder kind gehoord wordt.

Kpemeh* was 12 jaar oud toen een man interesse toonde om met haar te trouwen. Haar ouders hadden het financieel zwaar op dat moment en stemden in met het huwelijk. Maar Kpemeh gaf niet toe en wilde absoluut niet trouwen. Ze wist dat ze er nog niet klaar voor was en dat haar opleiding te belangrijk voor haar was.  Ze verzette zich in de daaropvolgende 3 jaar tegen het huwelijk.

Ze verliet haar dorp om haar lagere schoolopleiding in een ander gebied af te maken. Ze ging in de weekenden niet naar haar ouders uit angst dat ze haar zouden pushen om toch te trouwen. Uiteindelijk stopten de ouders van Kpemeh* met het betalen van haar schoolgeld, waardoor ze gedwongen werd om op 15-jarige leeftijd van school te gaan en naar huis te komen.

Stop Kindhuwelijken programma van Save the Children
Kpemeh bleef weigeren om te trouwen en ging naar familie in een ander dorp. Ze wist niet dat haar nichtje Kuji* een Early Child Marriage Champion van Save the Children was. Kuji moedigde Kpemeh aan om op te komen voor haar rechten en onderwijs. En met de steun van Save the Children's Ending Child Marriage project, rapporteerde ze haar zaak aan het dorpshoofd, die Kpemeh's ouders een boete gaf en het huwelijk stopzette.

Kpemeh en Kuji zijn nu niet alleen nichtjes, maar ook dikke vriendinnen. Ze zitten allebei weer op school en Kpemeh woont nu bij haar oom en zijn familie, die haar steunen om haar opleiding af te maken. 

Kpemeh heeft zich ook aangesloten als Ending Child Marriage Champion. De meisjes pleiten samen tegen kindhuwelijken en zwangerschap bij jonge meisjes en moedigen andere meisjes aan om kindhuwelijken aan te geven en terug naar school te gaan.

Kpemehs vader steunt inmiddels haar beslissingen en moedigt zijn dochter aan om op school te blijven en te werken aan haar droom om verpleegster te worden!

*namen veranderd om privacy redenen.