Skip to main content
596e7d3f-8388-430c-95c2-99b6d99b21a8.jpg.webp

Winter voor de deur in Afghanistan: miljoenen kinderen in Afghanistan lijden honger

Donderdag 4 November 2021

Meer dan 5 miljoen kinderen in Afghanistan lopen het risico op ernstige ondervoeding, blijkt uit nieuwe analyses van Save the Children.

De kinderrechtenorganisatie maakt zich grote zorgen om hun lot: “We zullen meer kinderen honger zien lijden dan ooit tevoren.”

Nu al leven miljoenen families van een of twee maaltijden per dag in Afghanistan. Het gaat om een forse toename in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, namelijk van zo’n 35 procent, analyseerde Save the Children. Veel gezinnen zijn wanhopig. Ze verkopen het laatste beetje wat ze hebben of laten hun kinderen werken in ruil voor wat voedsel. Door de langdurige droogte, het aanhoudende conflict en economische ineenstorting stegen voedselprijzen met wel 55 procent.
 
Kinderen huilen
Save the Children sprak met Zarghuna (35), die samen met haar man en haar zes kinderen voedselhulp van de organisatie krijgt: “Alles is te duur geworden en we kunnen geen meel en olie meer kopen. We eten nog maar één keer per dag. Soms lukt dat niet eens en gaan we naar bed zonder iets te hebben gegeten. In de ochtend drinken we gewoon thee. Mijn man en ik kunnen dat aan, maar we maken ons grote zorgen om onze kinderen. Ze huilen omdat ze honger hebben en dat is zo moeilijk.”
 
Ergste hongercrisis
Vorige week nog stierven acht kinderen uit hetzelfde gezin in de Afghaanse hoofdstad Kaboel door honger. De broers en zussen, vier jongens en vier meisjes tussen 18 maanden en 8 jaar oud, hadden daarvoor al hun ouders verloren. Chris Nyamandi, directeur van Save the Children in Afghanistan: “Het lijkt erop dat er geen einde komt aan de pijn van Afghaanse kinderen. Na jaren van oorlog en droogte, maken ze nu de ergste hongercrisis in de geschiedenis van hun land mee. Nu de winter begint, zullen we meer kinderen honger zien lijden dan ooit tevoren. Deze kinderen hebben onze hulp nodig als ze ook maar een kans willen hebben om deze crisis te overleven.”
 
Levensreddende hulp 
De gezondheidsteams van Save the Children geven levensreddende gezondheids- en voedingshulp aan kinderen, zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven. Ook geeft de hulporganisatie voedseladviezen over aanbevolen voedsel en hoeveelheden.