Skip to main content
CH1702694-Shorely-16-collects-plastic-from-the-beach-with-her-mother-in-Southwest-Colombia

World Clean Up Day: Shorely doet er alles aan om recycling onder de aandacht te brengen

Zaterdag 16 September 2023

De zestienjarige Shorely woont in Colombia met haar familie. Ze merkt veel van klimaatverandering. In haar stad, die omgeven wordt door natuur, wordt overal vuilnis gedumpt. Ze doet er alles aan om haar omgeving schoon te houden. 

Shorely maakt zich veel zorgen om klimaatverandering. Sinds haar jeugd is er een toename in overstromingen, waardoor de straten en wijken overlopen en kinderen niet naar school kunnen door het waterpeil. Ze vreest dat doordat er niet goed voor de natuur wordt gezorgd, de stad en de planeet in de toekomst verwoest zullen worden. Shorely recycled nu vuilnis en maakt er sieraden en producten van, samen met anderen in haar gemeenschap. 

Afhankelijk 
De cultuur en de gemeenschap van haar stad worden gedefinieerd door de omliggende natuur. In augustus is het bijvoorbeeld walvisseizoen, en in deze periode gaan de bewoners op kano’s en motorboten de zee op om de beesten te bewonderen. Toerisme en de visindustrie zijn door de ligging van de stad zeer belangrijk en dus ook afhankelijk van de natuur. 

Ondanks dat de natuur overal om hen heen is, hebben veel mensen in haar regio de gewoonte ontwikkeld om hun vuilnis op straat of in de oceaan te dumpen. Ze zegt dat het vuilnis en het gebrek aan recycling bijdraagt aan klimaatverandering en Shorely vreest voor de toekomst. 

Sieraden en producten van vuilnis 
Een paar jaar geleden sloot ze zich aan bij een recycling-groep in haar gemeenschap. Ze willen meer aandacht voor het opruimen van de natuur. Haar moeder sloot zich in 2014 al aan bij de groep nadat ze erachter kwam dat je producten kan maken van recyclebare materialen. De groep begon ooit met 25 vrouwen en nu zitten er zelfs tieners bij. Van de troep die ze verzamelen, maken ze oorbellen, kettingen, manden en potten. Hierna worden de producten verkocht om de groep te ondersteunen. 

Als leider van de associatie leert Shorely jongere leden om te recyclen en producten ervan te maken. Volgens haar is het vitaal dat jongeren betrokken worden in het proces, omdat de toekomstige generatie moet vechten voor een schone omgeving. 

Shorely-foto-s

Wat doet Save the Children?
Save the Children zet zich actief in tegen klimaatverandering en heeft meerdere klimaat-gerelateerde projecten. Zo werkte Shorely mee aan het rapport van Save the Children genaamd Generation Hope, waarin de relatie tussen ongelijkheid en klimaatverandering is onderzocht en het gevaar wordt onderstreept van de klimaatcrisis voor kinderen over de hele wereld. Wij helpen door gemeenschappen voor te lichten hoe ze zich kunnen voorbereiden op overstromingen of juist extreme hitte, bijvoorbeeld door het uitdelen van zaden van weerbestendige gewassen. Save the Children lobby’d actief tegen klimaatverandering en dringt bij de politiek aan op direct ingrijpen tegen de verdere ontwikkeling van de klimaatverandering. Want de klimaatcrisis is een kindercrisis.