Skip to main content
IMG-20221208-135455-458.png

Youth Empowerment: de veerkracht van kinderen vergroten

Woensdag 19 April 2023

Naast het bieden van noodhulp, heeft Save the Children verschillende programma's die zich richten op een breed scala aan thema's. Een van deze thema's is Youth Empowerment. Kinderen zijn veerkrachtig en sterk, dat blijkt keer op keer.

Dat wordt duidelijk als je ze ziet spelen tussen beschoten gebouwen of wanneer ze zich uitspreken over zaken als het klimaat. Toch zijn er situaties waarin kinderen en jongeren een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Van hun ouders, verzorgers, docenten, of van organisaties als Save the Children.   
 
Controle nemen over je leven  
Door middel van verschillende programma’s stimuleren wij kinderen om de controle over hun leven te nemen. Hierbij leren zij vaardigheden op het gebied van communicatie en financiën en daarmee wordt hun zelfvertrouwen geboost. Wij moedigen ze aan om mee te denken over oplossingen voor hun eigen uitdagingen, zoals armoede en klimaatverandering, en om actie te ondernemen. Deze programma's worden niet alleen in Nederland aangeboden, maar ook in landen waar mensen te maken hebben met heftige klimaatveranderingen, armoede en oorlog. 
 
Youth Innovation Lab  
Een voorbeeld van een dergelijk programma is het Youth Innovation Lab (YIL) in Oeganda. Dit programma leert jongeren en jongvolwassenen zonder school of werk vaardigheden aan, waardoor zij zelfverzekerder worden en ondersteund worden bij het verbeteren van hun leefomgeving door middel van hun eigen innovatieve ideeën en projecten. Zij pitchen hun ideeën bij experts en ondernemingen en de beste ideeën worden ondersteund.  
 
Van verlegen meisje naar zakenvrouw  
Een succesverhaal van het YIL-programma is Akumu Harriet Odwar. Toen ze begon bij het programma was ze een verlegen meisje dat niet meer naar school ging. Door deel te nemen aan het programma bloeide zij op en sloot ze zich aan bij een groep jongeren. Ze begon zwerfafval te verzamelen en maakte er mooie creaties van die ze verkocht. Door het netwerk van YIL kon ze haar eigen bedrijf opzetten en is ze nu een succesvolle zakenvrouw en een inspiratie voor andere jongeren.