Skip to main content
CH1659680-Isaac-14-at-his-home-recovering-after-being-shot-by-a-sniper-while-playing-football-outside-his-school.jpg

Zeven jaar conflict in Jemen: hel op aarde voor kinderen

Donderdag 24 Maart 2022

Zeker zestig procent van de kinderen in Jemen kent iemand die gewond is geraakt in het conflict dat nu al zeven jaar duurt.

Bij een kwart van de kinderen is een familielid gewond geraakt, blijkt uit een nieuw rapport van Save the Children. De mentale nood onder kinderen is hoog. De kinderrechtorganisatie roept de internationale gemeenschap dringend op om een einde te maken aan het onnodige lijden.  
 
De kinderrechtenorganisatie heeft 400 kinderen gevraagd naar hun ervaringen en de impact van het conflict op hun dagelijks leven. De resultaten zijn gebundeld in het rapport ‘No place is safe’. Hieruit blijkt dat kinderen en gezinnen een zware prijs betalen voor de wrede oorlog in hun land.
 
Mentale nood groot
Ongeveer de helft van de kinderen ondervindt mentale problemen. Zo blijkt uit het onderzoek dat bijna tachtig procent van de kinderen zich vaak en veel zorgen maken over hun veiligheid en die van hun familie en vrienden. Een meerderheid geeft aan dat het lang duurt om ervaringen met geweld en stress te verwerken. Meer dan zeventig procent van de kinderen meldt dat hun school minstens één keer is aangevallen.
 
Isaac (niet zijn echte naam) is een 14-jarige jongen uit het zuidwesten van Jemen, die tijdens het voetballen op school door een sluipschutter werd neergeschoten. Isaac: "Ik ging ervan uit dat de sluipschutter me zou sparen toen hij zag dat ik alleen maar de bal oppakte. Normaal schiet hij niet op ons, dat doet hij zelden, maar deze keer wel. Hij schoot in mijn been. Door dit soort incidenten voelen mijn vrienden en ik ons op school onveilig. Het zijn niet alleen de sluipschutters, maar ook de luchtaanvallen en bombardementen.”
  
Hel op aarde 
Rama Hansraj is landendirecteur van Save the Children in Jemen: “Deze langdurige oorlog in Jemen maakt het land tot een hel op aarde voor kinderen. Afgelopen jaren zijn kinderen tijdens het voetballen aangevallen. Maar ook toen ze achter hun bureau op scholen zaten, op bed lagen in ziekenhuizen of thuis of op de markt waren. Duizenden kinderen worden vermoord, verminkt, ontheemd en getraumatiseerd. Dit gebeurt in zo’n mate dat de meesten van hen nu in constante angst en met veel zorgen leven. Kinderen trekken zich hierdoor langzaam terug uit de openbare ruimte. Ze kunnen niet meer buiten spelen met hun leeftijdsgenoten. Dit ondermijnt hun vermogen om zichzelf te ontwikkelen en om met stress om te gaan. Dit is gewoon geen plek voor een kind en misschien zelfs ook niet voor een volwassene.”
 
Save the Children roept de internationale gemeenschap op om een einde maken aan dit onnodige lijden en niet langer weg te kijken. ​​De kinderrechtenorganisatie werkt sinds 1963 in Jemen en implementeert in het grootste deel van het land programma's op het gebied van onderwijs, kinderbescherming, gezondheid en voeding, water en sanitaire voorzieningen.