Skip to main content
554759c4-a029-48e1-83cf-8f7ad052d146.jpg.webp

‘Zie corona als een kans om onderwijs beter vorm te geven in lage-inkomenslanden’

Maandag 13 September 2021

Terug naar school is nog lang niet zo vanzelfsprekend voor heel veel kinderen. In 48 landen, dat is in een kwart van de wereld, is het onderwijs in een ernstige crisis beland.
 

“Gebruik deze crisis om onderwijs beter en toegankelijker te maken voor alle kinderen” staat in 'Build Forward Better', een nieuw rapport van Save the Children.

Pim Kraan, directeur van Save the Children: “De armste kinderen hebben het meest te lijden van schoolsluitingen door corona. Corona bevordert daarmee schooluitval, ook in andere landen. Tussen de 10 en 16 miljoen kinderen in de schoolgaande leeftijd zitten niet op school, maar zijn gaan werken of zijn door hun ouders uitgehuwelijkt, omdat die de economische gevolgen van de coronabeperkingen niet langer kunnen dragen. Een trend die we moeten keren. Iedereen vaccineren zou de oplossing zijn, maar de mondiaal  ongelijke toegang tot vaccins maakt het heropenen van veel scholen ingewikkeld.”

Corona is niet de enige reden dat het onderwijs nu in een crisis verkeert. Door oorlogen, maar ook door klimaatverandering raken kinderen ontheemd. Cyclonen, overstromingen en droogte gevolgen van klimaatverandering en verdrijven mensen van huis en haard, maar ook kinderen van school.

Met name in de DRC, Nigeria, Somalië, Afghanistan, Zuid-Soedan, Soedan, Mali, Libië, Jemen en Syrië is het onderwijs niet bestand tegen deze grote veranderingen: corona, klimaat en conflict. In het nieuwe rapport presenteert Save the Children een mondiaal plan om onderwijssystemen schokbestendiger te maken tegen nieuwe crises.

Kraan: “Ik hou mijn hart vast voor deze generatie. In veel landen hebben kinderen weinig school gehad, ook weinig of geen afstandsonderwijs. We moeten leren van de coronapandemie. We moeten niet 'terug' gaan naar hoe het was, maar 'vooruit' denken en anders ontwerpen. De betrokkenheid van ouders en de wijdere gemeenschap moeten we vast zien te houden. Ook moeten we inzichtelijker maken wie we voorheen misten, want 258 miljoen kinderen gingen vóór de coronaperiode ook al niet naar school. Laten we deze onderwijs/coronacrisis als een kans zien, om het onderwijs vanaf nu beter vorm te geven.”

Download het rapport 'Build Forward Better'