Skip to main content
akspeakingminds-21.jpg

Zo kunnen jongeren hun zorgen over het klimaat delen met gemeenten

Woensdag 7 Juni 2023

Klimaat heeft invloed op iedereen, ook op jongeren. Wij zien dat jongeren zich zorgen maken, het heeft impact op hun leefomgeving en nabije toekomst. Daarom hebben wij met Speaking Minds het thema klimaat aan onze methode toegevoegd.  

Ons Nederlandse programma Speaking Minds betrekt moeilijk bereikbare jongeren op een praktische en betekenisvolle manier bij gemeentelijk beleid, omdat jongerenparticipatie een fundamenteel recht is. Dit doen we sinds 2016 op verschillende thema’s, zoals ‘Armoede en Schulden, ‘Veilig Opgroeien’ en ‘Seksuele en Genderdiversiteit.’ Door jongeren actief mee te laten denken met een vraagstuk vanuit de gemeente leggen wij een verbinding tussen gemeente, jongeren en lokale organisaties.

Klimaat
Sinds kort hebben we ook het thema klimaat aan onze methode toegevoegd. Voor jongeren is dit een makkelijke en toegankelijke manier om hun zorgen over het klimaat te kunnen delen. De eerste stap is om hen te informeren dat niet alleen Den Haag, maar ook gemeenten een taak hebben om klimaatproblemen aan te pakken.

“Jongeren maken zich zorgen over het klimaat en zij kunnen gemakkelijker in gesprek gaan met lokale overheden, omdat het dichter bij hun eigen leefomgeving speelt. Gemeentelijke aanpak op klimaat thema is direct van invloed op hun leven,” aldus Marjolein Weidema, trainer bij Save the Children. Zij heeft de methode doorontwikkeld voor klimaat. “Denk bijvoorbeeld aan jongeren die opgroeien met geldproblemen. Zij zien dat het gezin geen geld heeft voor een regenton om water te besparen of een betere isolatie zodat het huis minder tochtig wordt.” Deze zorgen willen de jongeren graag delen. Net zoals de vele ideeën voor oplossingen die ze vaak hebben. “Dat doen ze het liefst dichtbij in hun eigen gemeente of provincie, want dat is tastbaar en toegankelijk voor hen.”   

Landelijke politiek
Recent zijn er een aantal jongerenambassadeurs vanuit Save the Children naar Den Haag gekomen om het rapport ‘Generation of Hope’ aan te bieden aan minister Rob Jetten. Zij zien ook graag dat ze op lokaal niveau iets kunnen betekenen om in ook in hun eigen gemeente hun stem te laten horen.