Skip to main content
33a5a0a0-957d-4f49-b434-21af28f37369.jpg.webp

Zuid-Afrika: 'Bescherm kinderen beter naarmate het geweld zich verspreidt'

Dinsdag 13 Juli 2021

Save the Children maakt zich grote zorgen over de veiligheid van kinderen tijdens de burgerlijke onrust in Zuid-Afrika na de moord op een 15-jarige jongen in Pietermaritzburg.
 

Het gebeurde nadat de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa zondag de lockdown-maatregelen van niveau 4 heeft verlengd om te proberen het verlies aan mensenlevens tijdens de onrust te beperken. Save the Children maakt zich zorgen dat kinderen nu een nog groter risico lopen op geweld of andere schadelijke gevolgen door het geweld en de langdurige lockdowns.

De CEO van Save the Children Zuid-Afrika, Steve Miller, zegt:
“We zijn diep bedroefd over de dood van een kind tijdens deze onrust. De veiligheid van kinderen moet onder alle omstandigheden worden beschermd en we roepen alle partijen op tot geweld om ervoor te zorgen dat kinderen geen onschuldige slachtoffers worden.

“Zuid-Afrika wordt momenteel geconfronteerd met extreem openbaar geweld en iedereen probeert dit te begrijpen. Sommigen geven de schuld aan de gevangenneming van onze voormalige president, Jacob Zuma. Anderen wijzen op Covid-19 lockdown-beperkingen die hebben geleid tot hoge werkloosheid en voedselonzekerheid. Weer anderen klagen over een gebrek aan recht en orde.

"Maar we zouden ons moeten afvragen 'wat betekent dit allemaal voor kinderen en de toekomst van ons land?'

Het punt is dat we de patronen van armoede, uitsluiting en ongelijkheid – en het daaruit voortvloeiende openbare geweld – alleen kunnen doorbreken als onze kinderen zich volledig kunnen ontwikkelen. Zoals het nu gaat in Zuid-Afrika, gebeurt dat niet voor de meeste van onze kinderen.

“Save the Children roept de regering op om actie te ondernemen om een ​​generatie kinderen te beschermen, en om een ​​echt verschil te maken voor kinderen en hun families door ervoor te zorgen dat ze toegang blijven hebben tot gezondheidszorg, onderwijs, socialezekerheidsstelsels en bescherming tegen geweld, en dat hun rechten worden gerespecteerd tijdens de pandemie en daarna.”

Sinds het begin van de pandemie staat Save the Children in Zuid-Afrika in de frontlinie om ervoor te zorgen dat kinderen worden beschermd. Dit omvat het verstrekken van geldvouchers voor gezinnen, leermateriaal voor kinderen die niet naar school gaan en werken om kinderen te beschermen tegen geweld.