Gaza Joint Response
Het geweld in Gaza heeft geleid tot tientallen duizenden doden, gewonden en vermisten. De schade aan faciliteiten, huizen en voorzieningen is enorm. 9 van de 10 mensen in Gaza zijn ontheemd. Deze cijfers blijven stijgen. Er is kritisch lage toegang tot basisbehoeften zoals water, voedsel en gezondheidszorg.
Volgens een analyse van de Integrated Food Security Phase Classification ervaart meer dan 95% van de bevolking in de Gaza strip (2.15 miljoen inwoners) zeer hoge niveaus van acute voedselonzekerheid. Hiervan is de verwachtig dat bijna 500.000 mensen te maken hebben met hongersnood. Ook zwangere vrouwen in Gaza missen levensreddende zorg die ze nodig hebben. Minder dan de helft van de ziekenhuizen gedeeltelijk functioneel, voornamelijk door herhaalde ontheemding, onveiligheid en aanvallen op gezondheidszorgfaciliteiten. Kosten voor transport zijn onbetaalbaar en er zijn geen ambulances.
Daarnaast zijn bijna 90% van alle schoolgebouwen en universiteiten beschadigd, wat grote implicaties heeft voor de toekomst van kinderen in de Gazastrook. Na bijna negen maanden van belegering en bombardementen is de mentale gezondheid van kinderen in Gaza tot een breekpunt geduwd. Ze hebben onvoorstelbare geestelijke schade geleden door het geweld, lichamelijk letsel, het verlies van hun gezinsleden, huizen en/of scholen.
Het programma
De Dutch Relief Alliance is een coalitie van 14 Nederlandse hulporganisaties die hun krachten hebben gebundeld om noodhulp te bieden aan mensen over de hele wereld. De DRA reageert sinds oktober 2023 ook op de noodsituatie in Gaza door de activering van een Acute Crisis Joint Response (ACJR). De Gaza ACJR bestaat uit een consortium van zes INGO’s: CARE, Oxfam, Save the Children, SOS Kinderdorpen, Terre des Hommes en War Child. War Child leidt de samenwerking en Save the Children is woordvoerder van het consortium. De organisaties werken allemaal samen met dertien lokale partnerorganisaties en leveren een multisectoraal programma. We streven ernaar om ongeveer 140 duizend kinderen en volwassenen te bereiken via gezondheidszorg, mentale zorg, water, sanitaire voorzieningen en hygiëne, onderdak, geld, kinderbescherming en andere benodigdheden. Ondanks de omstandigheden die voor humanitaire organisaties en hulpverleners ongekend zijn, zijn wij operationeel en leveren we steun aan kinderen en volwassenen in nood.
Samen met 2 partnerorganisaties hebben we met de financiering van DRA al 1.600 huishoudens bereikt met contant geld. We hebben al duizenden kinderen en volwassenen geholpen met activiteiten om hen te beschermen. We hebben bijvoorbeeld een telefoonlijn opgezet waar mensen naartoe kunnen bellen voor hulp en steun. Ook trainen we zorgverleners, zodat zij betere zorg en ondersteuning kunnen geven. Daarnaast hebben we support geboden door middel van het uitdelen van goederen zoals hygiene- en babykits voornamelijk voor vrouwen en meisjes, recreatie en mentale-zorg kits voor kinderen; en zogenoemde ‘winterisatie-kits’ (waarin bijvoorbeeld kleding zit) voor ontheemden.