Skip to main content
ch11013460

1 jaar oorlog in Soedan: “Het lijden van kinderen is onvoorstelbaar”

Maandag 15 April 2024

Kinderen in Soedan worden nu al een jaar blootgesteld aan alle vormen van geweld. Vandaag komen leiders in Parijs samen om de oorlog in Soedan te bespreken. Wij roepen op dat ze alles in hun macht moeten doen om de toegang voor humanitaire hulp te verbeteren, kinderen te beschermen en hongersnood te voorkomen.  

Sinds het uitbreken van de gevechten zijn meer dan 10 miljoen kinderen getuigen geweest van veldslagen, bombardementen, aanvallen met geïmproviseerde explosieven, raketaanvallen en directe aanvallen op burgers. 

Onvoorstelbaar lijden 
De zestienjarige Jouman* vluchtte in november met haar familie uit Soedan en woont nu in Caïro, Egypte, waar ze studeert aan een school voor Soedanese vluchtelingen die Save the Children ondersteunt met leermiddelen en materialen. “De gevechten waren echt verschrikkelijk. We hadden nooit gedacht dat we Soedan zouden ontvluchten.” 

ch11020519_jouman

Jouman hoopt uiteindelijk terug te keren. “Ik had het goed in Soedan. Vroeger ging ik naar school, daarna naar huis en bracht ik tijd door met het gezin en als ik bij mijn vrienden was hadden we plezier en studeerden we.”  

Voor kinderen als Jouman is terugkeren nu veel te gevaarlijk. Kinderen in Soedan lijden onvoorstelbaar en maken dingen mee die geen enkel kind ooit mag meemaken. Dr. Arif Noor, directeur van Save the Children in Soedan, vertelt over de verhalen die ze hoort. “Kinderen leven met de maar al te reële angst dat ze zelf zouden kunnen worden gedood, gewond, gerekruteerd om te vechten of onderworpen zouden kunnen worden aan seksueel geweld.”

De feiten 

  • 14 miljoen kinderen hebben op dit moment humanitaire hulp nodig 

  • 4 miljoen kinderen hebben moeten vluchten 

  • Alle 19 miljoen kinderen gaan niet naar school 

  • Meer dan 15.200 mensen zijn vermoord, waaronder veel kinderen 

  • 230.000 kinderen en nieuwe moeders zullen in de komende maanden zonder kritische maatregelen waarschijnlijk van de honger sterven 

De hulp die op dit moment dringend nodig is voor Soedan is slechts voor 5% gefinancierd, wat betekent dat er een schokkende 95% tekort is aan benodigde financiering. Alle 19 miljoen kinderen zijn in meer of minder grote mate blootgesteld aan (seksueel) geweld. Wij roepen met klem op dat de internationale gemeenschap financiering vrijmaakt voor Soedan. Dit geld moet ook beschikbaar zijn voor de lokale actoren.  

Emergency response rooms (netwerken van lokale actoren) spelen een hele grote rol in eerstelijnshulp in Soedan. Daarom is het heel belangrijk dat deze organisaties gefinancierd worden. 

ch1882718

Save the Children 
Save the Children werkt sinds 1983 in Soedan. In 2023 bereikte Save the Children 2,1 miljoen mensen, waaronder 1,5 miljoen kinderen, met programma's gericht op kinderbescherming, toegang tot kwaliteitsonderwijs, gezondheidszorg en voedingsondersteuning. We werken momenteel samen met 25 partners ter plaatse in 12 van de 18 Soedanese staten, en we bieden ook steun aan kinderen die naar het naburige Zuid-Soedan en Egypte zijn gevlucht. 


Actie voor Soedan
Samen met de hulporganisaties Stichting Vluchteling, SOS Kinderdorpen, PAX, OXFAM, Artsen Zonder Grenzen, ZOA, CARE en Plan vroegen wij aandacht voor de situatie in Soedan.