10 positieve veranderingen voor kinderen in 2024
Donderdag 26 December 2024
Van een verbod op kindhuwelijken tot hulp via drone voor vrouwen die bevallen, hier zijn 10 positieve veranderingen voor kinderen die in 2024 hebben plaatsgevonden:
- Sierra Leone verbiedt kindhuwelijken
Sierra Leone heeft een wet aangenomen die kindhuwelijken verbiedt, een mijlpaal in een land met hoge cijfers van kinderhuwelijken, vroege zwangerschappen en moedersterfte. De wet kwam tot stand door samenwerking tussen Save the Children, First Lady Fatima Maada Bio en lokale organisaties. Deze maatregel biedt niet alleen meisjes een betere toekomst, maar dient ook als voorbeeld voor andere landen.
- Gambia behoudt verbod op vrouwelijke genitale verminking
Gambia heeft een wetsvoorstel verworpen dat het verbod op vrouwelijke genitale verminking had kunnen opheffen, waardoor de rechten van meisjes en vrouwen werden beschermd. Dit behoudt de vooruitgang die sinds 2015 is geboekt in de strijd tegen een praktijk die 73% van de meisjes in Gambia treft. Het besluit onderstreept het belang van blijvende wettelijke bescherming tegen gendergerelateerd geweld.
- Kinderen nemen deel aan de G20-top
Voor het eerst in 25 jaar namen kinderen actief deel aan de G20-top, met drie jongeren uit Brazilië die meer dan 50.000 kinderen vertegenwoordigden. Ze overhandigden een brief met aanbevelingen over kinderparticipatie in besluitvorming rond thema’s zoals klimaat, honger en economische gelijkheid.
- Aanpak van kinderarbeid in kobaltmijnen in DRC
In de Democratische Republiek Congo zet Save the Children inhaalclubs in om kinderen die in kobaltmijnen werken, te helpen terug te keren naar school. Kinderarbeid in mijnbouw brengt grote gezondheids- en veiligheidsrisico’s met zich mee en berooft kinderen van hun toekomst. Het initiatief biedt gezinnen alternatieven en streeft naar meer investeringen in veilige gemeenschappen.
- Fietsen om malaria te voorkomen in Ivoorkust
In Ivoorkust hebben gemeenschapsgezondheidswerkers malaria met wel 70% verminderd in sommige gebieden door gezinnen voorlichting te geven en kinderen snel te behandelen. Met fietsen en EHBO-koffers bereiken ze afgelegen dorpen, waar ze levensreddende zorg bieden. Dit programma speelt een cruciale rol in het terugdringen van sterfte onder kinderen jonger dan vijf jaar.
- Laos verbiedt lijfstraffen
Laos heeft als eerste land in Zuidoost-Azië lijfstraffen volledig verboden, waarmee het zich aansluit bij 65 andere landen wereldwijd. Dit verbod omvat zowel fysieke als vernederende straffen, zoals slaan en schreeuwen. De maatregel benadrukt de toewijding van Laos aan het beschermen van kinderrechten en het creëren van een veilige omgeving voor alle kinderen.
- Vanuatu tieneractivisten bij Internationaal Gerechtshof
Vepaia, een jonge klimaatactiviste uit Vanuatu, heeft dit jaar geschiedenis geschreven door naar het Internationaal Gerechtshof (ICJ) te gaan om te pleiten voor de opname van kinderrechten in een baanbrekende klimaatrechtszaak. Ondersteund door Save the Children riep ze het hoogste gerechtshof ter wereld op om een krachtig advies uit te brengen dat de verantwoordelijkheid van landen erkent om de klimaatcrisis aan te pakken en toekomstige generaties te beschermen.
- Wereldrecord op conferentie tegen kindergeweld
In Bogotá kwamen vertegenwoordigers van 119 landen bijeen tijdens de eerste wereldwijde conferentie tegen kindergeweld, waarmee een Guinness World Record werd gevestigd. De deelnemers beloofden samen te werken om geweld tegen kinderen uit te roeien en versterkten wettelijke en ondersteunende maatregelen.
- Innovatie in drinkwatertechnologie in Somalië
In Nederland ontwikkelt Elemental Water Makers een technologie die zout zeewater omzet in drinkbaar water, aangedreven door duurzame energiebronnen. Samen met Save the Children wordt deze innovatie gebruikt in Somalië, waar langdurige droogteperiodes schoon water schaars maken. Het project biedt een oplossing voor de miljoenen mensen die worstelen met waterschaarste en slechte sanitaire voorzieningen.
- Veilige bevallingen met drones in Rwanda
In het Mahama-vluchtelingenkamp in Rwanda worden drones ingezet om bloed en medische benodigdheden snel te leveren aan een vernieuwd medisch centrum. Dit verkort de reistijd naar specialistische zorg drastisch, wat vooral cruciaal is voor vrouwen met complicaties tijdens de bevalling. Dit initiatief redt levens en maakt bevallingen veiliger.