Skip to main content
Lucy

12 dingen die wij in 2023 hebben gedaan voor kinderen

Zondag 31 December 2023

In 2023 konden wij kinderen over de hele wereld steunen. Zo waren we er voor kinderen in Nederland, Gaza, Soedan en Oeganda. Dit zijn 12 dingen die wij dit jaar hebben gedaan.  

Januari: We hervatten onze activiteiten met vrouwelijk personeel in Afghanistan 
Drie weken nadat de Taliban het vrouwen verbood om te werken voor een NGO, pakken wij onze activiteiten met vrouwelijk personeel weer op. Zo kunnen wij onder andere weer medische hulp bieden via onze mobiele gezondheidsklinieken.  

Februari: We bieden onmiddellijk noodhulp in Turkije en Syrië na de aardbevingen 
Save the Children is meteen ter plaatse als de aardbevingen plaatsvinden. We bieden hulp in de vorm van tenten, matrassen, dekens, eten, hygiënepakketten, water en mentale zorg. Samen met Giro555 halen we miljoenen op voor de slachtoffers. Save the Children heeft meer dan 500.000 mensen bereikt in de getroffen gebieden.  

Teamup-Foto-Sander-Foederer-6584

Maart: TeamUp traint 20 leerkrachten op een school met ruim 100 Oekraïense leerlingen 
Op de PO Oekraïne School in Tilburg worden in maart 20 leerkrachten getraind om TeamUp te geven aan 110 Oekraïense kinderen. TeamUp draagt via spel en beweging bij aan het psychosociale welzijn van gevluchte kinderen. Het programma is speciaal ontwikkeld voor kinderen van 6 tot 18 jaar. Spelenderwijs leren kinderen bij TeamUp omgaan met emoties. 

April: We bieden hulp in Soedan nadat het conflict uitbreekt 
In april breekt er een verschrikkelijk conflict uit in Soedan.  Veel kinderen zijn slachtoffer geworden van gruwelijk (seksueel) geweld. Sinds het uitbreken van het conflict hebben we 220.000 mensen bereikt, waaronder 120.000 kinderen. We runnen mobiele gezondheidsklinieken en zetten kindvriendelijke ruimtes op waar kinderen kunnen spelen en herstellen. We helpen ook kinderen om hun familie terug te vinden die ze zijn kwijtgeraakt tijdens het conflict.   

Mei: TeamUp wint prestigieuze Laureus prijs  
Elk jaar viert Laureus projecten die de kracht van sport gebruikt om de levens van jongeren te verbeteren, en dat is precies wat TeamUp doet. Het programma is in 2015 ontwikkeld door Save the Children, War Child en Unicef Nederland als reactie op de vluchtelingencrisis in Europa in 2015. TeamUp biedt in Nederland ondersteuning aan gevluchte kinderen in 46 opvanglocaties en 30 nieuwkomersscholen en het aantal blijft groeien. 

Educatie Oeganda

Juni: We gaan de derde fase van ons onderwijsprogramma in Oeganda in 
Sinds 2018 leiden wij INCLUDE, een programma dat als doel heeft om gevluchte kinderen en kinderen uit zogenaamde ‘host communities’ terug naar school te laten gaan en hun leerresultaten te verbeteren. Bijvoorbeeld door kinderen toegang te bieden tot goed onderwijs en scholen en leraren te ondersteunen. Ook helpen wij gezinnen met geld om eten en vervoer naar school te betalen. Dit jaar gaan wij de derde fase van dit project in.  

Juli: Wij brengen een onderzoek uit over de slechte behandeling van Palestijnse kinderen 
Uit ons onderzoek, waarbij we 228 minderjarigen uit de Westelijke Jordaanoever hebben gesproken die minstens 1 maand gevangen hebben gezeten, blijkt dat 86% van de kinderen wordt geslagen, 69% naakt is gefouilleerd en dat familie vaak geen enkele toegang heeft. 42% loopt verwondingen op tijdens de arrestatie, waaronder schotwonden en gebroken botten. Wij roepen de Israëlische overheid op om het buitensporige geweld van het Israëlische leger tegen Palestijnse kinderen te stoppen 

Augustus: We vieren de verjaardag van onze oprichter Eglantyne Jebb  
In een tijd dat het voor vrouwen moeilijk was om zich in het politieke debat te mengen, lukt het Eglantyne om de politiek ervan te overtuigen dat kinderen rechten verdienen. Ze wilde dat kinderrechten en het welzijn van kinderen wereldwijd een prioriteit zouden worden. Daarom maakte zij in Zwitserland het kinderrechtenverdrag en dat vormde de basis voor het huidige Verdrag van de Rechten van het Kind van de Verenigde Naties.   

September: Via Speaking Minds kunnen jongeren hun zegje doen in de politiek 
De scholen zijn weer begonnen. Dat betekent dat scholieren weer mee kunnen doen aan Speaking Minds. Daar kunnen ze met hun klas advies geven aan hun gemeenteraad over verschillende thema’s. Zo hebben jongeren bijvoorbeeld meegepraat over het armoedebeleid in hun gemeente.  

Oktober: Het conflict breekt uit in Gaza  
Op 7 oktober breekt het conflict uit in Gaza en Israël. Save the Children roept onophoudelijk op tot een staakt-het-vuren. We spreken ons onder andere uit bij RTL Nieuws, Nieuwsuur, Nadia, de Volkskrant, Nederlands Dagblad, Radio 5 en Humberto. In Gaza doen wij er alles aan om hulp te bieden. We delen voedselpakketten, water en hygiënekits uit.  

Key-visual-campagnebeeld-optimized

November: Verkiezingscampagne 
In november brengen wij de Keuringsdienst van Praatjes uit. Daarin interviewen onze jeugdreporters Jade en Rens verschillende politici over hun visie op klimaat, asielbeleid en armoede. Daarnaast brengen wij een stemwijzer uit op basis van het kinderrechtenverdrag. 

December: We blijven actievoeren! 
In december spreken we ons weer verschillende keren uit over allerlei onderwerpen. Dat zullen wij het komende jaar weer gaan doen. We zullen ons blijven inzetten voor de kinderen in conflict, zoals in Gaza, Oekraïne, Soedan en kinderen die hongerlijden, zoals in DR Congo, Libanon en Afghanistan.  

Heel erg bedankt voor jouw steun dit afgelopen jaar. Mede dankzij alle donaties hebben wij dit allemaal kunnen doen ❤️