Skip to main content
Feras kleindochter Gaza

12.000 kinderen per dag gedwongen ontheemd in Gaza

Vrijdag 29 December 2023

Ongeveer 893.000 kinderen zijn nu waarschijnlijk ontheemd in Gaza, wat betekent dat gemiddeld bijna 12.000 kinderen per dag gedwongen zijn te vluchten.

Volgens schattingen van de VN zijn er ongeveer 1,9 miljoen mensen ontheemd in het zuiden van Gaza, wat neerkomt op bijna 85% van de totale bevolking. Kinderen maken bijna 50% uit van dit aantal. Het deel van de bevolking dat in slechts tien weken tijd ontheemd is geraakt in Gaza is nu ook een van de hoogste ter wereld. 

Grote massa's 
Medewerkers van Save the Children zijn er getuige van geweest dat mensen gewond raakten doordat ze in de mensenmassa onder de voet werden gelopen, terwijl ze in de rij stonden voor de zeer beperkte voorraden voedsel en water.  

De Israëlische autoriteiten hebben sinds 7 oktober honderdduizenden Palestijnen in Gaza, waaronder kinderen, steeds verder naar het zuiden geduwd, opeengepakt in steeds kleinere gebieden. In de Rafah provincie wonen nu meer dan 12.000 mensen per vierkante kilometer – meer dan anderhalf keer de bevolkingsdichtheid van Singapore.   

Veel mensen in Gaza hebben al meerdere keren naar een gebied dat veilig zou zijn moeten vluchten. Ze bivakkeerden in overvolle schuilplaatsen, ziekenhuizen, scholen of bij familieleden. Toch kwamen ze ook daar onder vuur te liggen, terwijl burgerdoelen als ziekenhuizen en scholen volgens internationaal recht speciale bescherming zou moeten bieden.

Feras* is een boer die met zijn familie in een overvolle schuilplaats in Khan Younis woont. Hij vertelt hoe het is om te vluchten: 

Feras
"We zijn als een boom die ontworteld is van het land. Ons werd gevraagd om naar Zuid-Gaza te gaan en we moesten de instructies opvolgen om onze kinderen veilig te houden. En hier zijn we dan, het voelt ook niet veilig. Bombardementen en raketten worden nog steeds om ons heen afgevuurd. Kinderen hebben ruimte nodig om te spelen, maar we zitten hier opeengepakt. Het is geen fatsoenlijk leven meer."  

Niet alleen statistieken
In de schuilplaatsen bevinden zich nu vier keer zo veel mensen als wat de eigenlijke capaciteit is, waardoor velen geen andere keuze hebben dan op straat tussen het afval te slapen. Dat vormt een enorm risico voor de gezondheid. Kinderen hebben geen goede kleren en mensen kunnen geen schoenen, matrassen of tenten vinden. De winter in Gaza is koud en nat.  

Jason Lee, directeur van Save the Children in de bezette Palestijnse gebieden: "In Gaza onthullen deze cijfers een afschuwelijke realiteit. 85% van de mensen is ontheemd, 890.000 kinderen - dit zijn niet alleen maar statistieken, het laat ons zien dat een hele bevolking echt in gevaar is. Elk gevoel van veiligheid wordt keer op keer weggerukt. Alles verliezen, wanhopig je huis ontvluchten, nergens heen kunnen - stel je voor dat dit keer op keer gebeurt. Dit moet stoppen."  

Save the Children
Save the Children roept de internationale gemeenschap op om te zorgen voor een onmiddellijk en definitief staakt-het-vuren en voor de regering van Israël om de omstandigheden terug te draaien die het verlenen van noodhulp bijna onmogelijk maakt. Hulpverleners moeten zonder belemmering toegang tot heel Gaza krijgen en winkeliers moeten weer goederen kunnen importeren. De regering van Israël moet ervoor zorgen dat in de basisbehoeften van de bevolking wordt voorzien en moet de gedwongen verplaatsing van burgers stoppen, in overeenstemming met hun verplichtingen onder het internationaal recht.   

Save the Children biedt al sinds 1953 essentiële diensten en steun aan Palestijnse kinderen. Het team van Save the Children in de bezette Palestijnse gebieden werkt 24 uur per dag, legt voorraden aan om mensen in nood te ondersteunen en zoekt naar manieren om hulp Gaza binnen te krijgen.